Menu

Šehidi su branili najuzvišenije vrijednosti ljudskog života

  • Kategorija: Vijesti

Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za područje Muftijstva tuzlanskog održana je 26. juna kod šehidskog spomen obilježja u Kladnju.

dan sehida kladanj 20171

Manifestaciji su prisustvovali, uz članove porodica šehida, i Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, Hajrudin Halilović, predsjednik Saveza porodica šehida i poginulih boraca TK, glavni kladanjski imam Asim-ef. Esmić, načelnik Kladnja Jusuf Čavkunović, imami i brojni džematlije.

Prigodno obraćanje je imao muftija Vahid-ef. Fazlović, koji je kazao da je danas najpreče u našim mislima biti sa šehidima i doći na šehitluke.

„Moramo uvijek biti uz porodice šehida, njihove roditelje, supruge i djecu. Moramo pojedinačno imati svijest o tome ali i kao institucije ove zemlje. Mi u našoj vjeri šehide doživljavamo kao ljude najvećeg ljudskog djela koje je moguće na ovom svijetu. Oni su svoj život dali da bi odbranili najuzvišenije vrijednosti ljudskog roda. Branili su život nevinih ljudi, čast i slobodu, imovinu i domovinu. Oni su toga bili svjesni zato je naša obaveza da to pamtimo, da se na naše blagdane toga prisjećamo i prenosimo na mlađe,“ poručio je muftija Fazlović.

„U ovim danima kada smo okupljeni u našim porodicama, mi smo zajedno sa našim šehidima. I oni su naša porodica jer su oni živi, njihovo djelo je živo, a mi smo toga svjesni. Svi smo ponosni na naše šehide,“ kazao je muftija Fazlović.

Prisutnima su se obratili i glavni kladanjski imam Asim-ef. Esmić i načelnik Kladnja Jusuf Čavkunović.

Upriličen je obilazak šehidskog mezarja Tabine Njive, a poslije podne-namaza u Kuršumlija džamiji je proučen tevhid i hatma dova šehidima.

dan sehida kladanj 20172

dan sehida kladanj 20174

dan sehida kladanj 20173

iz link   medresa link   halal link   crops link
 
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Muftijstvo tuzlansko
Turalibegova 39, 75000 Tuzla, telefon: 035 250 447, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.