Menu

Reisu-l-ulema primio Mehu Tepića, vakifa Šehidske džamije u Petriči kod Srebrenici

  • Kategorija: Vijesti

Sarajevo, 10. oktobar 2017. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Husein ef. Kavazović u posjetu primio Mehu Tepića, vakifa obnovljene „Šehidske džamije“ u srebreničkom džematu Petriči.

reis-vakif-tepic

Prema podacima do kojih se moglo doći ova džamija datira iz XVII st. Njena prva rekonstrukcija je bila 1864. godine, a u sadašnjem obliku izgrađena je od 1991. do 1992. godine. Nadolazeća agresija i genocid su spriječili potpuni završetak radova i nije došlo do svečanog otvaranja. Džamija je porušena 1995. godine. Tokom agresije od 1992. do 1995. džamija je bila prepuna aktivnostima i sadržajima, u tim godinama službu u njoj su obavljali rahmetli Ahmed ef. Memić i rahmetli Sejdalija ef. Mustafić. Obojica imama su ubijena u genocidu. Sa dvojicom imama ubijeno je još 179 džematlija Petriče.

Sadašnji vakif Meho Tepić je iz ovoga džemata i njegova tri brata, tri bratića i bratična su među ubijenim džematlijama. Sva ta dešavanja su vakifu Mehi dala poseban elan i želju da sam svojim vlastitim sredstvima obnovi džamiju 2017. godine i da joj s razlogom da ime „Šehidska džamija“ u Petriči. „Pošto sam odrastao u ovoj mahali koja je proteklom ratu dala 181 šehida, smatrao sam da je moja dužnost da obnovim našu džamiju“, kazao je između ostalog vakif Tepić. Reisu-l-ulema se ovom prilikom zahvalio vakifu Tepiću na obnovi džamije i pohvalio ovo hairli djelo: „Vakif Meho potiče iz ugledne i poznate porodice Tepić koja je Bosnu branila a evo sada je i gradi“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Inače Meho Tepić je jedan od velikog broja Bošnjaka koji je svoj život proveo van svoje domovine. Aktivan je džematlija u bošnjačkom džematu u Atlanti gdje živi i jedan je vakifa islamskog bošnjačkog centra u ovom američkom gradu.

Treba dodati da su današnjem susretu prisustvovali i glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić te sarajevski imam Muhamed ef. Hafizović čiji je daidža rahmetli Sejdalija ef. Mustafić, jedan od imama Petričke džamije iz ratnog perioda. 

(www.islamskazajednica.ba)

iz link   medresa link   halal link   crops link
 
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Muftijstvo tuzlansko
Turalibegova 39, 75000 Tuzla, telefon: 035 250 447, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.