Veliki broj džematlija i gostiju prvog muharrema 1441. hidžretske godine (31. augusta 2019. godine) prisustvovao je svečanom otvorenju džamije u lukavačkom džematu Hrvati-Ahmići.
Izgradnja je počela 2002. godine, a Hrvati-Ahmići kao zaseban džemat počeli su sa radom 31. augusta 2006. godine. Uz džamiju je izgrađena
vakufska kuća, moderno opremljen mekteb, te drugi prateći objekti.
Prvi imam u ovom džematu je Tajib-ef. Karić.
Svečanost otvorenja džamije su prisustvovali izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Nusret-ef. Abdibegović, muftija banjalučki, izaslanik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac, glavni imam MIZ Puračić Zijad-ef. Vehabović i brojni gosti iz vjerskog, političkog i javnog života općine Lukavac.
Muftija Abdibegović je u svome obraćanju poručio: „Najlakši dio je napraviti objekat, ali ovaj objekat, ova džamija mora da izgradi ljude koji će imati ispravan odnos prema Bogu, a i prema ljudima oko sebe.“
Muftija Abdibegović je džamiju proglasio vakufom Islamske zajednice te je ključeve džamije predao imamu Tajibu-ef. Kariću koji je u najsvečanijem dijelu programa otvorio džamiju.