Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla, Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice i Gazi Husrev-begova Biblioteka, pod pokroviteljstvom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, organizovali su kolokvij povodom 100 godina od rođenja Abdurahman-ef. Hukića.

Šefko Sulejmanović, direktor Instituta za društvena i rligijska istraživanja, naglasio je da je bilo važno organizovati kolokvij jer javnost nije dovoljno upoznata sa likom i djelom Abdurahman-ef. Hukića.

– Osim što je vršio razne funkcije u okviru Islamske zajednice, Abdurahman-ef. Hukić je ostao zapamćen kao čovjek koji je dao veliki doprinos svojim radovima, kao autor i kao prevodilac – naveo je Sulejmanović.

Prema njegovim riječima, Hukić je ličnost sa zanimljivom životnom pričom.

– Proveo je šest godina u Kairu, kada se vratio bio je osuđen i odslužio je osam godina zatvorske kazne. Nakon toga je želio naći posao, ali niko ga nije želio primiti u službu. Tek 1960. godine je došao u Rijaset, bio je šef kabineta reisu-l-uleme Sulejman-ef. Kemure. Kasnije je radio kao direktor Gazi Husrev-begove biblioteke – rekao je, dodavši da time današnja manifestacija ima i simboličan karakter, jer je upriličena upravo u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić je naglasio da je kolokvij organizovan u okviru nedavno pokrenutog projekta Rijaseta Islamske zajednice „Tezkiretnama“. Ovaj projekat ima za cilj njegovanje kulture sjećanja na istaknute ličnosti, koje su dale svoj doprinos razvoju Islamske zajednice.

– Abdurahman-ef. Hukić je bio svestrana ličnost. Bio je dugogodišnji i istaknuti funkcioner Islamske zajednice. Sve što je radio govori u prilog tome koliko je značajna ličnost i zaslužuje da se stogodišnjica njegovog rođenja dostojno obilježi, te da se mlađim generacijama prenese u amanet sjećanje na takve ljude, koji su svojim životom, svojim perom, svojim radom dali doprinos i obilježili vrijeme u kojem su živjeli – poručio je Lavić.

Nakon uvodnog izlaganja dr. Ekrema Tucakovića, direktora Uprave, o biografiji i radovima Abdurahman-ef. Hukića, te njegovom angažmanu u organima i ustanovama Islamske zajednice govorili su dr. Šefko Sulejmanović, Muharem Omerdić i Osman Lavić.

Abdurahman ef. Hukić je rođen 1921. godine u Tojišićima kod Tuzle. Obavljao je dužnost šefa Kabineta reisu-l-uleme, direktora Gazi Husrev-begove biblioteke, zatim je bio savjetnik u Vrhovnom islamskom starješinstvu, te glavni i odgovorni urednik časopisa Anali Gazi Husrev-begove biblioteke. Autor je i prevoditelj više značajnih djela iz islamistike, kulturne baštine muslimana, udžbenika i priručnika. Osim toga, aktivno je objavljivao svoje radove u stručnim časopisima, novinama i glasilima Islamske zajednice: Anali GHB, Preporod, Glasnik VIS, Islamska misao.