U džematu Rajska, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Gradačac 11. marta je upriličen program Večeri Kur'ana kao vid pripreme za nadolazeći mjesec ramazan.

– Ovim programom tokom kojeg hafizi i učači Kur'ana interpretiraju tekst Objave i sami se pripremamo za intenzivnije učenje Kur'ana tokom mjeseca ramazana, a nadamo se, i nakon njega – jedna je od poruka iskazanih na ovom skupu.

U okviru programa nastupili su hafizi Mirsad-ef. Mrahorović, Kemal-ef. Mehić, Mustafa-ef. Mujkić i Arif Omanović, te učači Adnan Kukuljević, Senad Kukuljević, Mehmedalija Mehić, Šejma Mehić-Svraka, Idriz Mrahorović i Sead Mrahorović.

Gostima je riječi dobrodošlice iskazao glavni imam MIZ Gradačac Nusret-ef. Kujraković, dok je prigodno predavanje održao hafiz Husejn-ef. Čajlaković.

U razgovoru za portal Preporod.info, imam džemata Rajska Redžep-ef. Jukan je posebno značajnom ocijenio činjenicu da je veliki broj džematlija zainteresovan za događaje koji se realizuju u džamijama.

– Uvijek je posebno važno za džemat da da ih zajedno okupljaju ovakvi događaji u džamiji kojima je povod širenje Božijih riječi i poruka koje oni nose sa sobom – pojasnio je efendija Jukan.

Predstavljajući aktivnosti džemata Rajska, kazao nam je da je poseban fokus na radu sa polaznicima mektepske pouke, gdje se trudi zainteresovati ih za džematske aktivnosti osim onih redovnih u nastavnom procesu.

– Pored ovakvih predramazanskih aktivnosti, džemat Rajska provodi i niz  aktivnosti koje uključuju i polaznike mektepske nastave. Najmlađe džematlije daju svoj doprinos u održavanju tekućih džematskih obaveza – govori Jukan.

Kako je istakao, dobro funckionišu i aktivnosti Odjela za brak i porodicu kroz koje se ogleda uspješna saradnja između Medžlisa i džemata.

– U džematu je formirana i grupa koja djeluje pri Udruženju žena Medžlisa Gradačac koje ima svoja redovna predavanja, tribine i druženja – pojašnjava Redžep-ef. Jukan, te dodaje da su toku su pripreme za ramazanske aktivnosti koje uključuju mukabele, predavanja i zajednička druženja za omladinu.