Time su htjeli promovirati aktivan volonterski i društveni angažman u zajednici, ali i pružiti podršku Zavodu u nastojanjima da obezbijedi što bolje uslove za svoje štićenike

U utorak 19. januara 2016. godine učenici Behram-begove medrese u Tuzli, polaznici sedme generacije Access programa učenja engleskog jezika, pridružili su se ambasadorici Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu Maureen Cormack u njenoj posjeti Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla. Ambasadorica Cormack i učenici Medrese družili su se s polaznicima ove škole i učestvovali u radionici pripremljenoj za tu priliku. Time su htjeli promovirati aktivan volonterski i društveni angažman u zajednici, ali i pružiti podršku Zavodu u nastojanjima da obezbijedi što bolje uslove za svoje štićenike koji dolaze iz Tuzle i okolnih općina.   

Access program u BiH finansira Vlada SAD preko svoje Ambasade u Sarajevu, a u medresama program implementira Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Osim što unapređuju svoje znanje engleskog jezika i drugih praktičnih akademskih vještina, polaznici ovog dvogodišnjeg programa imaju priliku da uče kako da budu korisni i aktivni građani društva i zajednice u kojoj žive. Access program postoji od 2004. godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli, kao i u ostalim medresama u Bosni i Herzegovini. Do sada ga je usješno završilo oko 110 učenika Behram-begove medrese u Tuzli, odnosno više od 600 učenika svih medresa u BiH. 

{gallery}2001160{/gallery}