Agencija za certificiranje halal kvalitete, u periodu od 20. do 22. januara 2020. godine, bila je domaćin Prvog Upravnog odbora Asociacije halal certifikacijskih tijela svijeta (AHAC). Sastanak Upravni odbor AHAC održan je u hotelu Bristol u Sarajevu.

Radu Upravnog odbora prisustvovali su predstavnici sedam halal certifikacijskih tijela koja su izabrana u Upravni odbor na konsituirajućoj sjednici Asociacije održane početkom mjeseca decembra 2019. godine u Istanbulu. Također, sastanku je prisusutvovao i gospodin Ihsan Ovut, generalni sekretar Insituta za standardizaciju i metrologiju Organizacije Islamske Kooperacije koji je istakao da je izuzetno zadovoljan prisutnošću i radom BiH kao članice SMIIC-a.

Asociacija halal certifikacijskih tijela okuplja halal certifikacijska tijela iz čitavog svijeta. Glavni cilj Asocijacije je uspostavljanje međusobne saradnje i rješavanja pitanja od zajedničkog interesa. Funkciju predsjednik Asocijacije obnaša gospodin Farruh Azimov iz Halal Control iz Litvanije, dok je za dopresjednika izabran mr. Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Organiziran je i ručak na kojem su pored prisutnih članova UO AHAC-a prisustvovali predstavnik Islamske zajednice u BiH, mr. Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove, dr. Džemil Hajrić direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, gospodin Borislav Kraljević, zamjenik direktora Instituta za standardizaciju BiH, direktor Media centra IZ u BiH, gospodin Amir Sakić, predsjednik UO Agencije, mr. Ahmed-ef. Hutnić, članu UO Agencije, mr. Faruk Mulabdić, predstavnici Bosnia Bank International, gospodin Salih Purišević i gospodin Emir Ćehajić, gospodin Vedad Halilović i gospodin Emir Pašić ispred Udruženja Halal industrije BiH pri Privrednoj komori FBiH, te gospodin Sanadin Voloder ispred Balkanskog Udruženja Muslimana Potrošača.

Na sastanku Prvog Upravnog odbora Asociacije halal certifikacijskih tijela usvojeni su dokumenti kojim se definišu uvjeti i zahtjevi za pristup Asociaciji, usvojen je izgled znaka (logo) i internet portala Asociacije.

Naredni sastanak Upravnog odbora Asociacije halal certifikacijskih tijela zakazan je za 29. mart 2020. godine.