Bosna i Hercegovina se nalazi na malezijskoj listi odobrenih zemalja za izvoz halal proizvoda na tržište Malezije koju je objavio Odjel za islamski razvoj Malezije (The Malaysian Islamic Development Department/JAKIM).

Prema toj listi prihvaćemo je 84 halal certifikacijska tijela i njihovih logotipa za nesmetan izvoz halal proizvoda na tržište Malezije, potvrdio je ministar u odjelu malezijskog premijera zadužen za Vjerska pitanja Datuk Seri dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

– Odobren je uvoz halal proizvoda na tržište Malezije iz 46 zemalja na kojima djeluju 84 halal certifikacijska tijela. Obznanjeni su i logotipi halal certifikacijskih tijela kako bi javnost i potrošači bili upoznati sa različitim halal uvoznim proizvodima. Istovremeno, uvoznicima se omogućava da identifikuju proizvode i proizvođače koji imaju halal certifikate koje je JAKIM odobrio za uvoz u Maleziju, kako bi se izbjegli gubitci i sumnje u validnost halal certifikata – rekao je dr. Zulkifli.

Agencija za certificiranje halal kvalitete proces registracije kod JAKIM-a uspješno je okončala u 2018. godini, kada su predstavnici JAKIM-a izvršili uvid u sistemsku dokumentaciju halal certificiranja, te se neposredno uvjerili u način audita i nadzora kojeg auditori i saradnici Agencije obavljaju u proizvodnim pogonima.

– Tržište Malezije je jedno od najvećih i najbolje uređenih halal tržišta u svijetu i veoma je značajno da bh. kompanije mogu nesmetano izvoziti svoje proizvode. Također, veliki potencijal je i u oblasti halal turizma jer su Malezijci prepoznali Bosnu i Hercegovinu kao top destinaciju za halal turiste – navode iz Agencije.