U prepunoj koncertnoj sali Bosanskog kulturnog centra, pred roditeljima i rodbinom, prijateljima, brojnim gostima i mlađim učenicima svoje školovanje u Behram-begovoj medresi je okončala 338. generacija učenika.

Njih 130 (67 muških i 63 učenice) svečanom akademijom se, kako i priliči, oprostilo od svoga srednjoškolskog obrazovanja i krenulo daljim životnim putevima, u subotu 31. maja 2014. godine.

Program akademije se sastojao od učenja odlomaka Kur'ana, čitanja prigodnih i brižljivo izabranih tekstova, učeničkih sastava, poruka i sl.

Hor Medrese je tok programa pratio izvedbama tekbira, salavata, ilahija i kasida.

Radost završetka školovanja s maturantima su podijelili sadašnji i bivši profesori Behram-begove medrese i gosti iz drugih medresa i fakulteta u Bosni i Hercegovini, vakifi Behram-begove medrese i brojni drugi prijatelji ove škole. Među njima su bili reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, predsjednik Sabora IZ-e u BiH Safet Softić, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić, ministri u toj Vladi Mirsad Kunić, Meliha Bijedić, Samid Šarac i Miralem Nuhanović, muftija banjolučki Osman-ef. Kozlić, muftija vojni Ismail-ef. Smajlović…

Prigodne besjede su održali direktor Medrese Ahmed Hatunić, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Akademiji je prisustvovalo oko 800 posjetilaca.

akademija3382