Medžlis Islamske zajednice Tuzla, povodom 21. februara Međunarodnog dana maternjeg jezika, organizirao je predavanje na temu “Bosanski jezik – pitanje identiteta“, na kojem je predavač bio akademik prof.dr.sc. Dževad Jahić. Predavanje je održano u srijedu 21. februara u Bosanskom-kulturnom centru TK.
U sklopu programa akademiku Jahiću je dodijeljena Povelja “Muhamed Hevai Uskufi” za doprinos u razvoju bosanskohercegovačke lingvistike i filologije.
U ime organizatora, Medžlisa IZ-e Tuzla, obratio se glavni imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović koji je istakao da je ovo prilika da osvijestimo važnost našeg maternjeg jezika, bosanskog jezika.

“Na ovaj dan smo se prisjetili i našeg velikog Muhameda Hevai Uskufija. Ugostili smo djecu iz Konjević Polja, Bratunca i Vlasenice kojima se osporava upotreba njihovog maternjeg jezika, i oni su itekako svjesni onog što im se ne da, a na što imaju pravo,” kazao je glavni imam Huskanović i zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ove važne manifestacije.

Povelju “Muhamed Hevai Uskufi” ustanovio je Medžlis Islamske zajednice Tuzla 2010. godine u čast Tuzlaka Muhameda Hevai Uskufija, autora prvog stihovanog Bosansko-turskog rječnika u svijetu. Komisija za dodjelu Povelje u sastavu prof. dr. sc. Amira Turbić-Hadžagić (predsjednica), doc. dr. sc. Elvir Musić (član), dr. sc. Amina Šiljak-Jesenković (članica), prof. dr. sc. Amir Karić, (član) i hfz. Ahmed Huskanović (član) odlučila je da ovogodišnju Povelju dodijeli akademiku prof. dr. sc. Džeavdu Jahiću.
Obrazloženje odluke o dodjeli Povelje iznijela je predsjednica komisije prof. Amira Turbić-Hadžagić, a prof. Jahiću „Povelju ‘Muhamed Hevai Uskufi’ za doprinos u razvoju bosanskohercegovačke lingvistike filologije” dodijelio je glavni imam Medžlisa IZ-e Tuzla, hfz. Ahmed-ef. Huskanović.
Na svečanoj dodjeli nagrade prof. Jahić se zahvalio na uručenom priznanju, kazavši da se i na ovaj način nastoji historijsku vrijednost, kao što je bosanski jezik, zaštiti od nastraja, neznanja, dezinformacija i drugih udara kojima je danas često izložen.

Prof. Jahić je laureat druge po redu Povelje „Muhamed Hevai Uskufi“, dok je prva Povelja dodijeljena rahmetli prof. Ismetu Smajloviću.

Učešće u ovom programa uzeli su učenici Behram-begove medrese i OŠ „Brčanska Malta“, te studenti sa odsjeka za Bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Moderator je bio Esmir-ef. Hasanović.

Manifestacija se realizovala uz podršku JU Specijalna biblioteka „Behram-beg“, Behram-begove medrese u Tuzli, medžlisa IZ-e Živinice i Puračić, BZK „Preporod“ i BKC TK.