U Potočarima je u subotu organizovana velika akcija čišćenja bivše fabrike „Feros“, s obzirom da je nedavno završen proces otkupa zemljišta i prostora koji se nalaze neposredno uz Memorijalni centar u Potočarima.

Damir-ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, kaže da je otkup bivše fabrike „Feros“ veliki projekat.
„Ovo je jedan od najvažnijih projekata koje smo uspjeli uraditi u Srebrenici, a zahvaljujući našem reisu Husein-ef. Kavazoviću, muftiji tuzlanskom Vahid-ef. Fazloviću koji su, kada smo ih mi obavijestili da se bivša fabrika ‘Feros’ prodaje, brzo reagovali. Islamska zajednica u BiH je otkupila ovaj prostor i objekte, zahvaljujući dobrim ljudima – vakifima. Ovo je vakuf koji ćemo mi dati na raspolaganje našim ljudima, investitorima koji budu zainteresovani da ovdje na ovom mjestu otvaraju fabrike i pogone, i da zapošljavaju ljude koji žive ovdje. Ima dosta posla pred nama, a ovo je samo početak, “ kaže Damir-ef. Peštalić.

Ovih 35 duluma (18 duluma poljoprivrednog zemljišta i fabrički krug površine 17 duluma) od velike su važnosti za sve Bošnjake, a posebno za majke Srebrenice i Bošnjake Podrinja.

Medžlisu Islamske zajednice Srebrenica podršku su pružili Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstvo tuzlansko, a kupovinu su pomogli Bošnjaci koji su pokazali veliku svijest o važnosti ovog projekta.