U okviru manifestacije “Ti si ruža džennetska“, koja je posvećena rođenju posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda, a.s., u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Brčko realizovana je humanitarna aktivnost darivanja krvi, gdje je više od 30 građana dalo svoj doprinos i doniralo krv za one kojima je potrebno.

– Ovo je deveta aktivnost u okviru manifestacije ‘Ti si ruža džennetska’. Zadovoljni smo odzivom građana i smatram da svaki čovjek plemenitih namjera bez obzira kojoj religijskoj tradiciji pripadao, treba učestvovati u plemenitim ciljevima i davati podršku svemu što je korisno za druge ljude. Muhamed, a.s., je za nas muslimane paradigma savršenog vjernika i primjer obrasca ponašanja u svim aspektima života od kojih je jedan i humanitarni koji je veoma značajan za prosperitet čovječanstva – rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Brčkom Mustafa-ef. Gobeljić.

Prema njegovim riječima, univerzalno pravilo vjere glasi da se ne može biti u miru i blizini s Bogom ako se nije u miru i blizini s ljudima.

– Glavni smisao vjere jeste učiniti ljude dobrim i potaknuti ih na dobročinstvo te ih odvratiti od nepravde i zuluma drugim ljudima. Svi oni kod kojih ne proizvede te efekte, odnosno poticaj na dobročinstvo i odvraćanje od zla, zapravo pokazuje da je kod njih vjera samo formalnost. Pozivam muslimane da islam istinski žive, doživljavaju, promatraju i realiziraju na ovakav način – poručio je Gobeljić.

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa islamske zajednice Brčko Izeta Hasanović istakla je da je cilj ove tradicionalne aktivnosti pokazati humanu stranu muslimanskog bića. Ona kaže da je zainteresovanost bila velika i da su pored džematlija u Bijeloj džamiji krv darovali i mnogi drugi građani.