Mreža mladih Muftijstva tuzlanskog u utorak 11. oktobra 2022. godine u Centru za mlade u Tuzli realizovala je akciju darivanja krvi.

Akcija je organizovana u saradnji s Poliklinikom za transfuziologiju Univerzitetsko-kliničkog centra, a o njenoj uspješnoj realizaciji brinuli su koordinator za rad s mladima hafiz Abdullah Kapo, koordinator za društvenu brigu Mumin-ef. Mumić, koordinator za saradnju s nevladinim organizacijama hafiz Nedžad Vehabović, te koordinatori medžlisa.

Mreža mladih Živinice već treću godinu uzastopno učestvuje u ovoj akciji.

„Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Živinice prati i sudjeluje u realizaciji aktivnosti koje organizuje Mreža mladih Muftijstva tuzlanskog. Tako je i danas bilo kada smo se odazvali na akciju darivanja krvi. Na sudjelovanje u ovoj aktivnosti smo posebno ponosni jer znamo da nam Uzvišeni Allah kroz Svoju riječ poručuje da “ko spasi jednog čovjeka kao da je spasio sve ljude”, a krv je od iznimne važnosti za bolesne ljude i da im upravo ova tečnost, koja se ne može proizvesti, u mnogo slučajeva znači život”, kazao je koordinator Mreže mladih medžlisa IZ Živinice, Samir-ef. Krbuljić.

Pozivu da daruju krv odazvali su se mladi iz medžlisa s područja Muftiluka tuzlanskog, srednjoškolci i studenti iz Tuzle, te polaznici projekta Mreže mladih “Putevi dobra”. Njima, kao i svima koji su uključeni u organizaciju i daju podršku ovom iznimno humanom djelu, riječi zahvalnosti uputio je dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Sara Hatić, studentica Farmaceutskog fakulteta u Tuzli i polaznica projekta “Putevi dobra” jedna je od onih koji su darovali krv.

„Biti darivatelj krvi je privilegija, koja nas zaista ne košta mnogo, a ističe temeljne ljudske vrijednosti: solidarnost i međusobno poštovanje. Činjenica da samo 30 minuta našeg vremena, koliko je potrebno izdvojiti za ovaj humani čin, može spasiti živote ljudi ili poboljšati kvalitet nečijeg života, dovoljna je motivacija da damo vlastiti doprinos”, kazala je Hatić, istakavši da je zadovoljna organizacijom ove akcije.