Vjeroučitelji Muftijstva tuzlanskog pokrenuli su tokom oktobra, mjeseca knjige, akciju za kupovinu lektirnih naslova za novoosnovanu banjalučku medresu “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”.

Rezultat te akcije je 260 lektirnih naslova i 150 drugih vrijednih knjiga, koje su vjeroučitelji Alem Dedić i Izudin Smajić uručili Medresi u Banja Luci.

– Knjiga je najljepši poklon i kada smo razmišljali kako pomoći našoj medresi u Banja Luci, odlučili smo se na ovaj korak, znajući da Medresi nedostaju lektirni naslovi. Treba napomenuti da su svi lektirni naslovi novi. Pored vjeroučitelja, odnosno Aktiva vjeroučitelja sa područja Muftijstva tuzlanskog ,1.860 KM za kupovinu lektirnih naslova dali su učenici, roditelji i zaposlenici Osnovne škole “Hasan Kikić” iz Gračanice. Značajnu donaciju dala je i knjižara “Libar” odnosno njen vlasnik Admir Gruhonjić, kao i nastavnici bosanskog jezika iz Gračanice. Podršku u realizaciji ove akcije imali smo i od Medžlisa Islamske zajednice Tuzla (MIZ) i glavnog imama hfz. Ahmeda Huskanovića – kaže Alem Dedić, koordinator ove akcije.

Direktor Medrese Muris Spahić zahvalio je na podršci koja je itekako potrebna.

– Novoosnovana medresa “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” posjeduje školsku biblioteku koja nosi naziv po uglednom alimu, muftiji Mehmed-ef. Zahiroviću. Trenutno se u toj biblioteci nalaze različite vrste fondova knjiga, od kojih su najzastupljeniji evropski, fond orjentalistike, periodike, te fond rukopisa i arhivske građe. Donacija od Aktiva vjeroučitelja Muftijstva tuzlanskog u školskim lektirima i drugim knjigama obogatit će kolekciju bibliotečkog fonda i u mnogome olakšati rad učenika i profesora – kazao je za direktor Spahić.