Zbog proglašenja pandemije virusa COVID-19, aktivnosti koje su planirane za mlade u Medžlisu IZ-e Gračanica morale su biti odgođene ili prolongirane. Umjesto završetka prvog ciklusa radionica „Islamski edeb-Ahlak“ i predramazanske ekskurzije za sve učesnike ovog programa, mladi su svoje kapacitete usmjerili ka džematima te su učestvovali u brojnim akcijama MIZ Gračanica.

„Mladi su bili uključeni u podjelu zaštitnih maski, koje su obezbjedili džematski odbori u nekim od džemata, te su vrijedno radili i na prikupljanju pomoći i podjeli džematlijama u potrebi. Mreža mladih džemata Golaći sa imamom Hamdija-ef. Islamovićem je snimila ramazanski program koji se u toku ramazana emitira na zvaničnoj facebook stranici džemata“, kaže mr. Abdulah-ef. Husić, koordinator Mreže mladih MIZ Gračanica.

Medžlis Islamske zajednice Gračanica je raspisao i literarni konkurs za mlade na temu „Ramazan u mome domu“, a momci i djevojke u ovom medžlisu, još početkom mjeseca ramazana distribuirali su vaktije i posebno izrađene ramazanske brošure svakome domaćinstvu na području Medžlisa.