U Srebreniku je u organizaciji Medžlisa IZ-e Srebrenik počela realizacija aktivnosti posvećene rođenju posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda a.s. Aktivnosti povodom dana rođenja Muhammeda a.s. će trajati skoro mjesec dana.

Konkurs za najbolji literarni rad

Manifestacija je otvorena u srijedu 15. novembra 2017. godine otvaranjem Konkursa za najbolji literarni rad na temu „Poslanik a.s. u mom srcu“. Konkurs je bio otvoren od 15.11.2017. do 27.11.2017. godine, a pravo učešća na konkursu imali su polaznici mektepske nastave na području Medžlisa IZ-e Srebrenik (uzrasta od I do IX razreda osnovne škole). Na adresu Medžlisa pristigao je veliki broj radova, a komisija u sastavu mr.sc Damir Babajić, predsjednik, Osman-ef Mujić i Haris Vehabović, prof., ocijenili su tri najbolja rada, a dodjela priznanja upriličena je u nedjelju poslije ikindije-namaza u prostorijama Medžlisa.

Tribina i mevludski program u Tutnjevcu

U petak večer 01. Decembra 2017.g. nakon jacije-namaza upriličeno je predavanje i mevludski  program u džematu Tutnjevac. Prisutnim vjernicima obratili su se imam džemata hfz Damir-ef. Jahić, a predavanje je održao hfz. Ammar Bašić, profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Imami Medžlisa Srebrenik su proučili mevludski program, te nekoliko ilahija i kasida. Prisutni su mogli uživati u bogatom programu. Kako je istakao hfz. Jahić ovo je četrdeset šesta tribina u džematu Tutnjevac, te da je tribinu obogatio mevludskim programom.

Večer Kur'ana za polaznike mekteba u Barama

U petak večer, 01. decembra 2017.g. upriličeno je večer Kur'ana za polaznike mektebske nastave džemata Bare i Kiseljak. Prisutnim vjernicima obratili su se imam džemata Bare Muhamed-ef. Bašić, glavni imam Refik-ef. Hodžić, te dr. Ševko-ef. Sulejmanović , profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli, koji je održao predavanje.

Mevludski program u Babunovićima

U petak, 01. decembra 2017.g. nakon akšam-namaza upriličeno je predavanje i vjerski-mevludski  program u džematu Babunovići. Prisutnim vjernicima obratio se imam džemata Ahmed-ef. Mujkić, govoreći o značaju ovog datuma kao i slijeđenju Poslanika. Prisutni su mogli uživati u bogatom programu kojeg su izveli polaznici mektebske nastave ovog džemata.

  1. rebiul-ewela 1439. H.g. obilježen i u Osnovnim školama

U srijedu. 29.11.2017. g  je u Osnovnoj školi Špionica u sklopu predmeta Islamske vjeronauke obilježen dan rođenja Muhameda a.s. uz prigodno druženje učenika i nastavnika koje su organizirale nastavnice Sadija Salkic, Mašić Amra, Mujkić Edina i pedagogica Alma Odobašić.

Istog dana Osnovne škole Rapatnica i Druga osnovna škola u sklopu predmeta Islamske vjeronauke povodom dana rođenja Muhameda a.s. organizirali su priredbu na kojoj su obilovale recitacije i ilahije i kaside o Muhammedu a.s. Zahvaljujući nastavnicima islamske vjeronauke Aidi Djedović, Mireli Jukić i Mersedu Deliću, u pomenutim školama osjetio se miris dana mevluda.

Centralna svečanost u Srebreniku

Povodom rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. u džamiji C. Srebrenik u subotu 12. rebiu-l-evela 1439. hidžretske godine, odnosno 02. decembra 2017. godine iza akšam-namaza upriličena je centralna mevludska svečanost na području Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik. Ovo je bio povod i za hatma dove za odrasle.

Nakon što su imami proučili mevlud-i-šerif prisutnima se obratitio i glavni imam Medžlisa Srebrenik Refik-ef Hodžić. Nakon obraćanja Refik efendije prisutne je poselamio i vazu-nasihat održao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Muftija je govorio o poslaniku Muhammedu a.s. i vrijednostima u slijeđenju sunneta kojeg nam je ostavio Muhammed a.s. U svom predavanju između ostalog istakao važnost ličnosti najodabranijeg ljudskog bića, oživljavanja njegovog sunneta i  postupanje po njemu.

Ovo je bio povod i za učenje hatma dove za 12 starijih polaznika škole Kur'ana, a svršenici hatme su: Selimović Aladin, Bešlagić Atifa, Fazlić Rahima, Huremović Alma, Jašarević Amina, Jašarević Melika, Jašarević Nermina, Jašarević Sabina, Mašić Sejub, Moranjkić Safet, Moranjkić – Mustafić Jasnela i Softić Amela.

Program centralne svečanosti uljepšali su članovi hora džemata Centar Srebrenik izvođenjem ilahija i kasida.

U četvrtak, petak i subotu u svim džamijama na području Medžlisa IZ-e Srebrenik upriličene su svečanosti mevluda i prigodnih predavanja povodom 12. rebiu-l-evvela.

1/6

Takmičenje iz vjeronauke

U povodu obilježavanja dana mevluda, 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s.,  u prostorijama Medžlisa IZ-e Srebrenik u ponedjeljak 4.12.2017. godine je održano takmičenje iz vjeronauke za učenike sedmih razreda pod nazivom “Upoznajmo Poslanika milosti”.

Takmičenju su pristupili učenici sedmih razreda iz svih osam osnovnih škola.

Komisija u sastavu mr. Mersed Šabanović, Ernad Bajrektarević i Muhamed Baščelić, vjeroučitelji, je pregledala i ocijenila testove. Nakon sumiranih rezultata poredak je sljedeći:

1.    Karić Belma – Osnovna škola Duboki Potok

2.    Zahirović Amra – Osnovna škola Duboki Potok

3.    Salihović Belmin – Osnovna škola Špionica

Ekipno je poredak sljedeći:

1.      Osnovna škola Duboki Potok

2.      Osnovna škola Špionica

3.      Osnovna škola Rapatnica

Nakon proglašenja pobjednika nagrade i priznanja uručili su glavni imam Medžlisa Refik-ef. Hodžić i predsjednik Medžlisa mr.sc Abdullah Arifović, zahvalivši se kako vjeroučiteljima i osnovnim školama tako su se zahvalili i učenicima na učešću.

12. rebiu-l-evvel u osnovnim školama u Srebreniku

U srijedu. 29.11.2017. g je u Osnovnoj školi Špionica u sklopu predmeta Islamske vjeronauke obilježen dan rođenja Muhameda a.s. uz prigodno druženje učenika i nastavnika koje su organizirale nastavnice Sadija Salkic, Mašić Amra, Mujkić Edina i pedagogica Alma Odobašić.
Istog dana Osnovne škole Rapatnica i Druga osbovna škola u sklopu predmeta Islamske vjeronauke povodom dana rođenja Muhameda a.s. organizirali su priredbu na kojoj su obilovale recitacije i ilahije i kaside o Muhammedu a.s. Zahvaljujući nastavnicima islamske vjeronauke Aidi Djedović, Mireli Jukić i Mersedu Deliću, u pomenutim školama osjetio se miris dana mevluda.
Dan rođenja Poslanika obilježen je i u Osnovnoj školi Podorašje. Tim povodom u prostorijama OS Podorašje upriličena je izložba radova povodom rođenja Muhammeda a.s. Veliki broj učenika uzeo je učešće u pisanju radova o Poslaniku a.s. iz skoro svih razreda. Na osnovu ocjene vjeroučitelja, Muhamed Baščelić, radovi koji su zavređivali pažnju istaknuti su u holu škole. Izložba ostaje istaknuta i u narednom periodu.