Ekskurzija mekteblija u Potočare

Polaznici mektebske nastave iz džemata Babunovići su u nedjelju 15.04.2018. godine posjetili Srebrenicu gdje su im domaćini bili uposlenici Centra MFS Emmaus, te ih nakratko upoznali sa Srebrenicom, Potočarima kao i radom Centra. Prvo su obišli mezarje Potočari a potom Srebrenicu, te Centar MFS Emmaus u Srebrenici. Uposlenici Centra su ih upoznali o radu Centra, te o značaju internatskog smještaja za djecu. Prilikom posjete internatskom smještaju za djecu uručili su im namirnice koje su neophodne Centru. Prema riječima muallima Ahmed-ef. Mujkića veliki broj džematlija je dao učešće u ovoj akciji, a željeli su da  pomognu djeci u internatu kao i uposlenicima koji brinu o njima.

U džematu Ježinac obilježena noć Lejletu-l-miradža

Povodom mubarek noći Lejletu-l-miradž na području Medžlisa Srebrenik realizirat će se mnogobrojne aktivnosti.
Tim povodom, obilježavanja ove odabrane noći, u džematu Ježinac, Medžlis IZ-e Srebrenik, 12.4.2018. godine, nakon akšam-namaza organizovano je prvo druženje za Omladinu u ciklusu od četri druženja.
Povodom ove mubarek noći, Lejletul-Miradža, upriličeno je učenje mevluda o Miradžu, učenje ilahija i kasida, gdje je veliki broj omladine imao priliku uživati u bogatom programu.
Na početku programa prisutnu omladinu iz svih džemata Medžlisa Srebrenik poselamio je i riječi dobrodošlice uputio imam džemata Omer-ef. Majstorović.
Nakon proučenog mevluda i programa održano je i prigodno predavanje u povodu ove mubarek noći, a održao ga je Emir-ef. Brašnjić, koordinator za Omladinu Medžlisa Srebrenik i imam centralne srebreničke džamije. On je u svome predavanju govorio o značaju Miradža, kao i njegovim porukama.

Aktivnosti Odjela za ženski aktivizam MIZ-e Srebrenik

U okviru svojih aktivnosti Odjel za ženski aktivizam realizira i aktivnosti uređenja harema naših džamija. Ovog puta aktivnost je realizirana u džematu Kiseljak, u srijedu, 11.04.2018. godine u haremu džamije Kiseljak.
Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje je ovaj odjel realizirao u ovoj godini. Prema riječima koordinatorice Edine Mujkić aktivnosti ovakve vrste realizirat će se i u drugim džematima u ovoj godini.

 Posjeta centru osoba s posebnim potrebama

Odjel za ženski aktivizam Medžlisa IZ-e Srebrenik je 11.4. organizirao posjetu Centru za osobe s posebnim potrebama „Spektar“ Srebrenik. Na čelu aktivnosti je koordinatorica Medžlisa Srebrenik za ženski aktivizam muallim Edina Mujkić, koja je u ime Medžlisa Srebrenik poselamila štićenike, zahvalila se odgajateljima i hraniteljima ove djece što brinu o njima. Tom prilikom uručile su im namirnice koje su polaznice halke Kur'ana Medžlisa Srebrenik i džemata Tinja prikupile za potrebe Udruženja.

Predavanje i druženje za žene

Odjel za ženski aktivizam, brak i porodicu, pri Medžlisu Islamske zajednice Srebrenik u okviru svojih redovnih aktivnosti realiziraju aktivnosti obilježavanja značajnih datuma u islamskom kalendaru, a tako i važnih datuma od društvene zajednice. Do sada su konstantno realizirali brojne aktivnosti. U nizu tih programa, 15.04.2018., su u saradnji sa džematom Kuge, u džamiji pomenutog džemata organizovale prigodan program i druženje povodom nastupajućeg mjeseca ša'bana. Na početku prisutnim vjernicama se obratila muallima Edina Mujkić, koordinator odjela za ženski aktivizam, brak i porodicu, ukazavši na značaj žene u islamu. Potom je održala predavanje na temu „Vrijednosti mjeseca Ša'bana“.
Nakon programa upriličeno je druženje uz kahvu i kolače, te ilahije i kaside, za sve prisutne, a za to su se pobrinule polaznice Edukativnih programa iz džemata Kuge na čelu sa koordinatoricom džemata Azrom Junuzović.