Dvadeset godina od završetka svog školovanja u Behram-begovoj medresi, 29. jula 2023. godine, obilježila je 277. generacija alumnista.

Ova generacija je nakon zapaženih rezultata koje su postizali tokom svog medresanskog školovanja ostala čvrsto vezana za medresu. Tokom proteklih dvadeset godina redovno su se okupljali, održavali generacijske sastanke te nastojali da doprinose radu i djelovanju medrese. U toku svoga života stekli su mnogobrojne uspjehe i preuzeli različite uloge ali su ih, kako su kazali, u ovom danu krunisali zajedničkom titulom te postali vakifi utemeljitelji Behram-begove medrese. Alumnisti 277. generacije Behram-begove medrese uvakufili su ovoj školi 38.000 KM.

Njihovom susretu i prigodnom programu prisustvovali su muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, razrednica Azra Fazlović, odgajatelji Memnuna Džajić i hafiz Amir Hodžić te profesori.

Muftija Fazlović je istakao da je ova generacija uzor po svojoj istrajnosti, održavanju prijateljskih veza i odnosu prema Behram-begovoj medresi.

– Hvala vam na ovom vakufu Behram-begovoj medresi. Imamo obavezu da u našem vremenu čuvamo Behram-begovu medresu i našu svijest o institucijama. Vi ste na različitim mjestima i pozicijama te od vas očekujemo velika djela u budućem vremenu. Molimo Allaha, dželle šanuhu, da budete uspješni te da bude svjetla ispred nas u našoj budućnosti. Zadovoljstvo nam je da vas danas vidimo ovdje u ovolikom broju, kazao je muftija Fazlović.

Direktor Hatunić se zahvalio alumnistima ove generacije na njihovoj kontinuiranoj podršci Behram-begovoj medresi. Naglasio je da je u periodu obnovljenog rada ove škole diplomiralo 2.703 učenika.

– Diplomanti Behram-begove medrese svojom čestitošću, sposobnošću i ulogom boje naše društvo. Svakodnevno osjetimo i vidimo veoma kvalitetne rezultate rada svih naših medresa. To je ogroman potencijal koji ima naš narod, kazao je direktor Hatunić te se alumnistima posebno zahvalio na značajnom uvakufljenju.

U svojim obraćanjima predsjednici odjeljenja Zehra Velić-Mehmedović i Muhamed Okić proučili su da je ovo okupljanje prilika da se prisjete četverogodišnjeg boravka u školi koja je obilježila njihov život. Obraćajući se svojim profesorima, istakli su duhovno ruho kojim su ih oni zaogrnuli, dunjalučko i ahiretsko blago s kojim se ništa ne može porediti. Na njihovom životnom putu pomogao im je medresanski nauk te su i oni svojim hajratima nastojali ostati vezani za medresu. Stipendirali su učenike te učestvovali u infrastrukturnim projektima ove škole svjesni, kako su kazali, da medresi nikada ne mogu dati sve ono što je ona njima dala. Iskazali su posebnu zahvalnost muftiji Fazloviću, upravi medrese, razrednicima, odgajateljima i profesorima, te kolegama Harisu Mustajbašiću i Mersedu Čamdžiću koji ih podstiču na redovna okupljanja i aktivizam.

Program je završen učenjem hatma-dove pred duše Behram-bega i profesora ove škole koji su preselili na ahiret te obilaskom kompleksa medrese.