Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Nj.E. Haldun Koč posjetio je 22. decembra ove godine muftiju tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića.

Tokom ove posjete ambasador Koč je izrazio radost što ima priliku predstavljati svoju zemlju u Bosni i Hercegovini, te u tom svojstvu posjetiti brojne prijatelje svoje zemlje. Istakao je zadovoljstvo pozitivnim iskustvom u dosadašnjoj saradnji s Islamskom zajednicom u cjelini i Muftijstvom tuzlanskim, te je izrazio spremnost da se ta saradnja i ubuduće još jače razvija. Posebno se zahvalio za podršku i saosjećanje s turskim narodom u vrijeme pokušaja državnog udara, a i nakon toga, naglasivši da bolni dani za njegovu zemlju i okruženje još traju.

Muftija tuzlanski je iskazao zahvalnost ambasadoru Koču za njegovu posjetu Muftijstvu tuzlanskom, poželivši mu mnogo sreće i uspjeha u njegovoj misiji. Naglasio je da Islamska zajednica u BiH i Dijanet Repubike Turske blisko sarađuju. Istakao je da je turski narod vjernički narod, koji svoj oslonac ponajprije nalazi u tevekkulu – oslanjanju na Boga Uzvišenog. To rezultira upućenošću ljudi u Turskoj jednih na druge. Bošnjaci su to kod turskog naroda osjetili, te se upravo na ovim dvjema relacijama manifestira naša povezanost. Podsjetio je da svi narodi, bez obzira da li veliki ili mali, imaju svoja iskušenja, te je izrazio nadu da će sva iskušenja, kao i do sada uspješno prevazići.

Tokom susreta, između ostalog, muftija Fazlović se zahvalio Ambasadi Turske za svesrdnu pomoć džematlijama Muftijstva tuzlanskog tokom velikih poplava 2014. godine, te je izrazio nadu da će se podrška Ambasade nastaviti i u narednom periodu, naročito u projektima obnove Šarene džamije i izgradnji stare zgrade Behram-begove medrese u Tuzli.

Uz ambasadora Koča u posjeti su bili i njegovi saradnici: pet atašea u Ambasadi u Sarajevu, direktor Kulturnog centra Junus Emre, te rukovodilac Ziraat banke u Tuzli.

Susretu su prisustvovali i Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli i Muhamed Hasanspahić, sekretar Muftijstva tuzlanskog.