NJ. E. Julian Reilly, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, posjetio je u utorak, 23. aprila 2024. godine, muftiju tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića.

Muftija se zahvalio ambasadoru i Velikoj Britaniji na podršci i saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica s ciljem trajnog sjećanja, izgradnje dijaloga i budućnosti. Naglasio je značaj usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama za razvijanje pomirenja i suživota među svim ljudima koji žive u Bosni i Hercegovini.

Muftija Fazlović je istakao da je Srebrenica veliki test za domaće i međunarodne institucije te se očekuje aktivno djelovanje na zaustavljanju diskriminacije Bošnjaka u ovome gradu.

Ambasador Reilly i muftija Fazlović su se složili da vjerski službenici mogu značajno doprinositi jačanju razumijevanja i saradnje među ljudima te sveukupnom napretku bosanskohercegovačkog društva. Naglašena je važnost daljeg razvijanja dobrog međureligijskog dijaloga, u čemu Tuzla ali i neke druge sredine mogu biti dobar primjer.

Isti dan, ambasador Reilly će se u popodnevnim satima sastati s predstavnicima svih vjerskih zajednica koje djeluju u Tuzli.