U Behram-begovoj medresi je u srijedu, 23. novembra 2022. godine, održana svečanost povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Predavanje je održao Amor Mašović, koji je trideset godina tragao za nestalim osobama tokom agresije na u Bosnu i Hercegovinu. Duži vremenski period radio je na poziciji predsjedavajućeg Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, a penzionisan je u septembru prošle godine.

„Čestitam vam predstojeći Dan državnosti Bosne i Hercegovine i zahvaljujem se Behram-begovoj medresi na pruženoj mogućnosti da moj strah od zaborava, koji je veći od užasa koji sam prisiljen pamtiti svaki dan, podijelim s vama“, kazao je na početku svoga izlaganja Amor Mašović te je predstavio neke od najeklatantnijih primjera posljedica Agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Preko dva miliona prognanika bilo je prisiljeno napustiti svoje domove tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu, dvjesto hiljada zatočenih i više od trideset i dvije hiljade je nestalih, najmanje trideset hiljada djevojčica, djevojaka i žena bilo je izloženo silovanju i drugim vidovima zlostavljanja, porušeno je oko hiljadu i šest stotina vjerskih objekata, svjedočili smo kulturocidu i urbicidu tokom agresije, kazao je Mašović.

„Više od dvadeset pet godina masovne grobnice pronalazimo na mjestima masovnih stradanja, u kanjonima, pećinama, jamam, rezervoarima, špiljama, ponorima, tokovima, rudnicima, rezervoarima, jezerima i rijekama. Do sada je otkriveno više od hiljadu masovnih grobnica. Tačan broj osoba koje su nestale je 32.152 osobe a od tog broja do danas je pronađeno oko četiri petine,“ rekao je Mašović te je s prisutnima podijelio svoja lična iskustva tokom pronalaska nestalih osoba, ekshumacija i identifikacija.

Govorio je o svojim iskustvima, prisjećajući se pojedinačnih slučajeva, kao što je dvadesetogodišnja potraga jednog djeda za suprugom, pronalazak cucle jednomjesečne bebe u  grobnici kod Biljana u Krajini, te potrage za posmrtnim ostacima ubijenih, čija tijela su bačena u jezero Perućac i u jame i grobnice širom Bosne i Hercergovine. U svom, na momente i emotivnom, govoru velikim brojem fotografija i slajdova podsjetio je na svu težinu stradanja Bošnjaka u toku Agresije na Bosnu i Hercegovinu.

„Ljudska civilizacija ne pamti da je jedna žrtva genocida pronađena u pet različitih masovnih grobnica. To niko u historiji ljudskog roda nije uradio, to je izum Miloševića, Plavšić, Karadžića, Mladića i ostalih zločinaca. Mladić kojeg smo pronašli, strijeljan je a zatim je bio ukopan na jednom mjestu, u masovnoj grobnici zajedno sa još oko hiljadu i pet stotina Bošnjaka, a onda su ga iskopali, utovarili u kamione pa su dijelovi njegovog tijela završili u pet grobnica. I da ponovim, moj strah od zaborava veći je od užasa koji sam prisiljen pamtiti svaki dan“, kazao je Amor Mašović. Njegovo izlaganje je izazvalo emocije kod učenika i profesora Behram-begove medrese koji su ga s velikom pažnjom slušali.

U kulturnom dijelu programa su se predstavili hor i orkestar, te recitatori Behram-begove medrese.