Autobus prijateljstva Behram-begove medrese, početkom ove sedmice, putovao je kroz Brčko, Odžak, Teočak i Srebrenik.

Nakon lijepog iskustva i druženja prošlog ramazana i ove godine je Autobus prijateljstva stigao u Brčko. U ponedjeljak 5. juna upriličen je iftar za 110 mladih osoba u džamiji na Klancu. Iftaru su, osim učenika Medrese i mladih ovog džemata, prisustvovali mr. Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Brčko, hfz. Mirnes-ef. Spahić profesor u Behram-begovoj medresi, Asmir-ef. Bekrić, koordinator rada sa mladima pri Medžlisu Brčko, Sead-ef. Hodžić imam ovog džemata, te Kenan-ef. Aliefendić jedan od imama realizatora edukacijskih projekata za mlade pri Medžlisu IZ Brčko.

Nakon iftara nastavljeno je druženje i razgovor mladih, a pred teravih-namaz gosti su, za mlade i prisutne džematlije, izveli prigodan program nakon kojeg je hfz. Mirnes-ef. Spahić održao kraće predavanje.

autobus prijateljstva 2017 brcko

autobus prijateljstva 2017 brcko 2

Već sljedećeg dana, u utorak 6. juna grupa učenika i učenica u pratnji hfz. Nedžada Vehabovića posjetila je Medžlis IZ Odžak. Nakon zajedničkog iftara sa domaćinima, i omladinskog druženja, učenici su prije teravih-namaza izveli prigodan program za džematlije. Programu je prisustvovao veliki broj posjetilaca, a hfz. Nedžad Vehabović je održao predavanje.

Iste večeri, druga grupa Medresinih učenica i učenika uljepšala je iftarsko vrijeme mladima u džematu Jasikovac, Medžlis IZ Teočak. Organizovan je obilazak šehidskog mezarja i posjeta mezaru narodnog heroja Hajre Mešića gdje je održan kraći historijski čas.

Programu je prisustvovao i glavni imam Medžlisa IZ Teočak Muhamed-ef. Rizvić.

autobus prijateljstva 2017 odzak

autobus prijateljstva teocak 5

Peti grad kojeg je posjetio Autobus prijateljstva je Srebrenik. U srijedu 7. juna učenici i učenice Medrese su izveli program u Gradskoj džamiji u Srebreniku. Velikom broju mladih, njih oko 170, obratili su se koordinator za rad sa mladima i imam Gradske dzamije Emir-ef. Brašnjić, gl. imam Medžlisa IZ Srebrenik Refik-ef. Hodžić, a vazi nasihat je održao dr.sc. Mensur Husić. Pokrovitelj ovog iftara je Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS – Doboj Istok. Dr Husić je održao predavanje za džematlijama prije teravih namaza. Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

autobus prijateljstva 2017 srebrenik