Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović 30. novembra ove godine susreo se s Ahmetom Bajrićem Blickom, autorom fotomonografije „Srebrenički put pakla 1995-2015.“, koja je izašla iz štampe, a uoči njene prve promocije.

Bajrić je, zahvalivši se muftiji Fazloviću na podršci, istakao da fotomonografiju čini više od 1.000 fotografija, nastajalih u vrijeme Genocida u Srebrenici i izlaska preživjelih Srebreničana na slobodnu teritoriju u blizini Kladnja i Sapne. Tu su i fotografije nastale u toku traženja nestalih, prilikom otkrivanja i ekshumacija masovnih grobnica u Podrinju, s otvaranja Memorijalnog centra u Potočarima, u vrijeme organizacije kolektivnih dženaza, komemoracija i posjeta ličnosti i zvaničnika Memorijainom centru, te njihovog odavanja pošte žrtvama Genocida. Istakao je da je u fotomonografiju, kao prilog, uvršteno i 1.600 fotografija žrtava, te kompletan spisak imena 8.372 žrtve Genocida u Srebrenici.

Muftija je čestitao Bajriću na objavljivanju fotomonografije, istakavši da je ovo njegov veliki doprinos trajnom čuvanju sjećanja na Genocid u Srebrenici i njegove žrtve. Podsjetivši na činjenicu da je Blicko bh. fotoreporter koji se više od trideset godina profesionalno bavi fotografijom, a da su njegove fotografije objavljivane u svim važnijim domaćim i svjetskim medijima, muftija Fazlović ga je pozvao da nastavi raditi na putu dokumentiranja istine o stradanju nevinih u vrijeme Agresije na našu domovinu, naglasivši da je to svojevrsna Bajrićeva misija.  

Susretu je prisustvovala i Almasa Hadžić, novinarka koja je svojim izvještavanjem istrajno i uporno pratila sva dešavanja vezana za Srebrenicu u proteklih 20 godina nakon Genocida.

blicko muftija 160