Trećeg dana Ramazanskog bajrama, 17. juna, u Modriči je upriličena svečana bajramska akademija.
Organizator ove manifestacije bio je Medžlis Islamske zajednice Modriča u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod” Modriča. Program su izveli učenici Behram-begove medrese, polaznici mekteba sa područja MIZ Modriča, hor “Ihvan” iz Gradačca, KUD Aktiv 4 Modriča i Mesut Pitić.
Prisutnim gostima kratko su se obratili Safet-ef. Karahmetović, glavni imam, i Aida Bećirbašić, predsjednica BZK “Preporod”.
U drugom dijelu ove manifestacije upriličeno je proglašenje i svečana dodjela diploma i nagrada pobjednicima na Konkursu za najbolji literarni rad u povodu Dana džamija kojeg je raspisala Vjerskoprosvjetna služba MIZ Modriča. Diplome i novčane nagrade u ime MIZ Modriča dodijelio je Ademir-ef. Kujraković, predsjednik IO, koji je izrazio zadovoljstvo kvalitetom pristiglih radova, zahvalio se članovima stručne komisije koja je pregledala i ocijenila radove, te čestitao pobjednicima i njihovim roditeljima. Pravo učešća imali su svi učenici osnovnih škola sa područja MIZ Modriča.

U Bosanskom Šamcu je i ove godine održano tradicionalno bajramsko druženje prvog dana bajrama u atriju Azizija džamije kojem su prisustvovali i načelnik ove općine Đorđe Milićević i načelnik Službe za društvene djelatnosti Slobodan Stojić, u pratnji svojih saradnika i lokalnih medija. Gostima i svim prisutnima riječi dobrodošlice na zajedničko bajramsko druženje uputio je Safet ef. Karahmetović, glavni imam, a prisutnima se obratio i uputi bajramsku čestitku i načelnik Milićević.

Drugog dana Ramazanskog bajrama i u ovim medžlisima, obilaskom šehitluka, učenjem tevhida i hatma dove, obilježen je Dan šehida.