Program povodom Kurban-bajrama pod nazivom „Radost bajramska“ održan je u srijedu, 6. jula 2022. godine, na Trgu slobode u Tuzli.

Programu su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović i dr. Amir Karić te veliki broj posjetitelja iz Tuzle i cijelog kantona.

U programu su učestvovali poznati interpretatori ilahija i kasida Armin Muzaferija, hafiz Aziz Alili, Mustafa Isaković, Hasan Kuškoz iz Turske, Ansambl Mesudijja, hor Gazi Turali-beg iz Tuzle i Omladinski hor iz Zenice. Narator je bio glumac Mirza Mušija. Repertoar je bio prilagođen bajramu, ali i našem trajnom sjećanju na bosanske šehide i žrtve Genocida nad muslimanima Bošnjacima u Srebrenici. Program je završen nastupom Omladinskog hora iz Zenice koji je izveo Srebrenički inferno.

 

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u svome obraćanju je istakao da je ovo lijepa noć u kojoj smo svoje misli snažnije i izravnije usmjerili prema Kurban-bajramu koji će nam uskoro doći, ibadetima časnog hodočašća hadža i kurbana.

“Svojim mislima smo vezani i za naše plemenite šehide, posebno šehide Srebrenice. Treći dan Kurban-bajrama zajedno ćemo, u velikom broju, biti na šehitlucima u Potočarima sa šehidima genocida nad Bošnjacima. Bit ćemo zajedno sa njihovim majkama, porodicama i klanjati dženazu za pedeset šehida”, istakao je muftija Fazlović naglasivši da su ovo časti s kojima smo večeras snagom naše duhovnosti, duha ove zemlje i kulture bosanskog komšiluka, okrenuti našoj budućnosti.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je kazao da se približavamo danima kada na poseban način dolazi do izražaja naša duhovnost i osjećaj privrežnosti jednih prema drugima.

“Jedan ovakav događaj nam je bio potreban, naročito kada su u pitanju vrsni interpretatori duhovne muzike koji su nastupili i koje je publika imala priliku čuti”, kazao je premijer Halilagić.

Organizatori manifestacije „Radost bajramska“ su Udruženje građana „Sevdah za mlade“ i Medžlis Islamske zajednice Tuzla. Program su podržali Muftijstvo tuzlansko, Vlada Tuzlanskog kantona i BH Telecom.