Bratimljenje će podrazumijevati razmjenu učenika i profesora, razgovore o unapređenju odgojno-obrazovnih procesa, zajedničke seminare, razmjenu udžbenika i druge stručne literature i druge vidove saradnje

U posjeti Behram-begovoj medresi  u Tuzli ovih dana boravi grupa profesora iz Turske. Radi se o profesorima Medrese Aziz Bayraktar, iz istanbulske općine Sancaktepe, koja je, po svome ustroju, organizaciji rada i nastavnom planu i programu, slična medresama u Bosni i Hercegovini. Grupu predvodi direktor Serkan AY. Inače, radi se o medresi koja ima 80 razereda, 2500 učenika i 130 profesora i jedna je od dvije najveće škole u Turskoj.

Cilj njihove posjete je bratimljenje ovih dviju medresa, istanbulske i tuzlanske. Bratimljenje će podrazumijevati razmjenu učenika i profesora, razgovore o unapređenju odgojno-obrazovnih procesa, zajedničke seminare, razmjenu udžbenika i druge stručne literature i druge vidove saradnje. S tim u vezi, već za početak juna ove godine je najavljen dolazak prve grupe učenica iz Istanbula u Tuzlu.

Grupa je, zajedno sa svojim domaćinima, posjetila i Muftijstvo tuzlansko, gdje su se susreli s muftijom Fazlovićem i njegovim saradnicima. Muftija ih je upoznao s radom i organizacionom shemom Islamske zajednice u BiH, kao i o trenutnoj situaciji koja vlada na području Muftijstva, naročito u područjima pogođenim poplavama i klizištima.

Uz profesore istanbulske medrese u Tuzli su gosti Behram-begove medrese i predstavnici turskih organizacija Ihya i Zekat fondacije.

Gosti će tokom boravka u Bosni i Hercegovini obići i neka ugrožena područja i razvidjeti potrebe za njihovu pomoć koju će uputiti.

{gallery}2305141{/gallery}