Behram-begova medresa u Tuzli je ustanova islamskog odgoja i obrazovanja.

U njenom savremenom zdanju našli su svoje obrazovno, intelektualno i duhovno stanište i boravište mladići i djevojke s područja cijele Bosne i Hercegovine i iz dijaspore. Oni svakodnevno marljivo uče, saznaju i intelektualno i duhovno se obogaćuju, kako bi što spremniji dočekali izazove i prepreke koji su pred njima. U tom svakodnevnom nastojanju i trudu izdašnu pomoć i podršku pruža im 45 profesora i odgajatelja.

U tekućoj školskoj godini nastavu pohađa 511 učenika. Oni su danas velika uzdanica svojih porodica, džemata i društva u cjelini. U toku školovanja oni izučavaju islamske nauke, strane jezike, društvene nauke, prirodno-matematičke nauke i multidisciplinarno područje. Odgojni rad s njima je među najvažnijim okupacijama Medrese. Uz redovne nastavne aktivnosti, provodi se i veliki broj vannastavnih.

Čvrste i stamene temelje svoga morala i znanja učenici Medrese mogu nadograđivati na univerzitetima u zemlji i inozemstvu. Oko 2,5 hiljade ih je to i okončalo, pa danas ima doktora i magistara nauka, ljekara, inžinjera, pravnika, imama, vjeroučitelja, profesora, nastavnika itd.

Učenici Medrese postižu i uspjehe na brojnim takmičenjima iz raznih vještina i znanja. U periodu svoga obnovljenog rada, Medresa je promovirala više od 70 hafiza.

Medresa trajno brine o svojim učenicima iz siromašnih i porodica bez jednog ili oba roditelja. U tome joj veliku pomoć pružaju njeni prijatelji i dobročinitelji.

Svoju ulogu rasadnika islamskog znanja i obrazovanja u ovome dijelu naše domovine, Behram-begova medresa uspješno provodi zahvaljujući stamenoj i iskrenoj vezi koju ima sa svojim prijateljima i vakifima.

Relevantni historijski izvori navode da je počela s radom prije 1626. godine. Njen rad je prekinut 15. januara 1949. godine, a 44 godine poslije 6. oktobra 1993. godine počela je nastavu u ovoj školi za 77 učenika i 40 učenica.