U Bratuncu su danas započele zvanične aktivnosti na rekonstrukciji i nadogradnji zgrade Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, a investitori prve faze projekta su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Medžlis Islamske zajednice Bratunac.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Admir-ef. Velić, naglašava da se sa ovim projektom otvara sekundarna faza u budućem radu Medžlisa.

– Dugo godina administrativni dio Medžlisa bio je u neuvjetnim prostorijama. Međutim, trajala je obnova vjerskih objekata na prostoru našeg Medžlisa, što je po nama bio primarni zadatak, te je ideja o renoviranju prostorija administrativnog dijela ostavljena za neki kasniji period. U 2021. godini konačno je započela i obnova džamije u Zapolju čime će svi džemati koji su postojali prije agresije na našu domovinu, ukupno njih devet, imati minimalno jedan vjerski objekat, odnosno svaki džemat će imati obnovljenje džamije koje su bile izgrađene u periodu do agresije. Otvor ove džamije u Zapolju planiran je u augustu ove godine. Upravo ova činjenica dovela nas je do toga da je vrijeme i da krenemo u drugi dio obnove, a to je rekonstrukcija i adaptacija i ostalih objekata što otvara sekundarnu fazu u budućem radu Medžlisa. Ta druga faza započeti će upravo od sjedišta Medžlisa u gradskoj zoni, a kasnije će se proširiti i na druga mjesta od značaja i interesa za članova Islamske zajednice i stanovnika – kazao je on.

Ističe da će od brzine završetka rekonstrukcije ove zgrade zavisiti i budući projekti na nivou Medžlisa.

– U ovoj fazi koja obuhvata  grube radove na rekonstrukciji i nadogradnji postojećeg objekta Medžlis je sa višim organima obezbijedio učešće, u partnerstvu sa FMROI. Naravno to je samo 50 posto potrebnih radova, a i u finansijskom smislu smo također na tom procentu. Prema predviđenom planu i svim završnim radovima neophodna su sredstva u vrijednosti od 550.000-600.000 KM, a do sada je obezbijeđeno 50 posto tih sredstava – kazao je Velić.

Rok za završetak prve faze projekta je tri mjeseca.