Po petnaesti put nakon obnoviteljskog života Bošnjaka u Bratuncu nakon progona, danas je na šehidskom mezarju Veljaci prigodnim programom obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Obilježavanju je prisustvovao Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a, koji je u svom obraćanju prisutnima kazao da trebamo biti ponosni na našu hiljadugodišnju historiju i borbu za slobodu naše domovine.

– Ne smijemo dozvoliti da sile zla i podjela pobijede kao što nismo dozvolili ni tokom agresije. Naša istrajnost će u konačnici pobijediti sile podjela, u to trebamo biti uvjereni kao oni čiji je cilj cjelovita Bosna i Hercegovina zemlja jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve njene građane – kazao je on.

Bosna i Hercegovina je naša domovina, dodao je Salkić, i mi danas obilježavajući Dan državnosti našim prisustvom svjedočimo našu zakletvu domovini da ćemo se za nju boriti i da ćemo je od neprijatelja čuvati i braniti.

– Naši ciljevi su bili i ostaju miroljubivi i plemeniti, Bosna i Hercegovina zemlja jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve njene građane. Ciljevi neprijatelja naše domovine bili su i ostali mračni, podjela, aparthejd, diskriminacija, zabrane, napadi i provokacije. Nastavimo zajedno odlučno i hrabro uprkos svim izazovima prijetnjama i pritiscima s ljubavlju čuvati našu domovinu tako što će svako na najbolji način raditi povjerene mu poslove, svakodnevno pitajući se da li je mogao uraditi više i bolje povjerenu mu obavezu u interesu domovine. Dragi prijatelji, neka vam je sretan Dan državnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine – poručio je Salkić.

Programu su prisustvovao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Elvir-ef. Hodžić.