Danas je u džematu Zapolje, Medžlis Islamske zajednice Bratunac, svečano otvorena obnovljena džamija koja je porušena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Dževad-ef. Pleh, direktor Gazi-Husrev begove medrese, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, poslaniku u Narodnoj skupštini Rs Ramiz Salkić, glavni imam i predsjednik MIZ Bratunac Elvir-ef. Hodžić i Admir-ef. Velić, predstavnici Vlade TK, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, imami, vakifi i brojni džematlije.

Dževad-ef. Pleh je prisutnima prenio selame, dove i čestitke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića. U svome obraćanju je govorio o ulozi džamije u životu vjernika, važnosti njihove izgradnje a posebno značaju njihove obnove i revitalizaciji džemata u mjestima povratka.

– Kao što su Allahovi poslanici najveći uzori među ljudima tako su i džamije najbolja mjesta na zemlji. Gdje ima svijesti o njihovoj potrebi, gdje ima energije i volje da se ljudi okupe i izgrade džamiju, tu je najveća garancija da su to živi džamati i svjesne zajednice koje znaju ko su, šta su i kuda idu. Posebno ističemo da je ova džamija izgrađena vašim sredstvima, vašim velikim radom i trudom. Odajemo vam priznanje i čestitamo na tome, kazao je izaslanik reisul-uleme Dževad-ef. Pleh.

Muftija Fazlović je kazao da je ova džamija ponos svih Bošnjaka koji žive u domovini i dijaspori.

– Svi vi koji potičete iz Zapolja imate se čime ponositi. Pokazali ste da ste odani svojoj vjeri, domovini, zavičaju i rodnoj grudi. Čestitamo vam što ste to potvrdili velikom potvrdom, izgradnjom ove džamije. Molimo Allaha, dželle šanuhu, da to bude vaše veliko djelo koje će vas osnažiti u vašoj budućosti na ovome svijetu i koje će vas čekati na Danu sudnjem. Sa ovom obnovljenom džamijom u Zapolju, uz Božiju pomoć, ponovo ćemo ovdje imati jak džemat, poručio je muftija Fazlović.

Prisutnima su se obratili glavni imam Elvir-ef. Hodžić, predsjednik IO Admir-ef. Velić, predsjednik Građevinskog odbora Sevdalija Husić, te Mirzet Salihović, Nedžad Rahimić i Sejfo Smajlović. Ašere je proučio hafiz Abdullah Kapo a dovu Nezim-ef. Halilović.

Džamiju je otvorila majka šehida Tima Vranjkovina. U agresiji na Bosnu i Hercegovinu ubijena su njena dva sina, suprug, braća, djever… Ona je za obnovu ove džamije uvakufila značajna sredstva.

Iskazana je zahvalnost vakifima i donatorima, Bošnjacima Bratunca koji danas žive širom svijeta, te Građevinskom odboru na velikom zalaganju da se ova lijepa džamija ponovo izgradi.

U svečanom programu su učestvovali hor Rejjan, moderator Emir Šečić i recitator Šaćir Husić.

Džemat Zapolje je jedan od najstarijih džemata na području Medžlisa Islamske zajednice Bratunac. Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu imao je dvije džamije. Jedna je izgrađena u 16. stoljeću, dok je druga bila u izgradnji. Džemat Zapolje u svom sastavu ima šest sela a teritorijalno se prostire na općine Bratunac i Srebrenica.