Novih trinaest učenika koji su završili hatmenski ispit predstavljeno je na svečanosti koja je održana u nedjelju 11. oktobra 2020. godine u Bijeloj džamiji u Brčkom.

Program svečanosti počeo je obraćanjem glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-ef. Gobeljića, koji je u ovom slučaju bio i domaćin manifestacije- muallim čiji učenici polažu ispit.

Učenici su pokazali izvanredno poznavanje oblasti ahlaka, akaida i fikha a potom nasumičnim otvaranjem Kur'ana učili pokazane ajete. Specifičnost hatmenskih svečanosti u Brčkom je to što svi kandidati isti ispit polažu dva puta. Prvi put pred komisijom Medžlisa Islamske zajednice Brčko, a drugi put javno pred prisutnim džematlijama.

Po okončanju ispita, predavanje je održao Safet-ef. Karahmetović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Šamac. Kazujući o fadiletima Kur'ana on je savjetovao prisutne da streme sreći i to onoj koja je vječna, a koja se može postići intenzivnim druženjem sa Kur'anom.

Izvođenjem ilahija i kasida program su upotpunili imami Medžlisa Brčko.

Hatmenski ispit položili su: Osmić Esma, Hodžić Nadija, Merić Amar, Ravkić Neira, Mrkaljević Hena, Omerović Amina, Bijedić Mirza, Tursunović Aiša, Tursunović Medina, Đonlić Bilal, Đonlić Sarah, Šerifović Emir i Šerifović Sumeja.

Osim pomenutih kandidata programu su prisustvovali Mrkaljević Adis i Ravkić Ajla koji su ranijih godina polagali isti ispit ali su nastavili da se usavršavaju te im je ovom prilikom dodijeljena posebna pohvala.