U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko, u utorak 11. septembra 2018. godine, u brčanskom Domu kulture, svečanom akademijom obilježeno je nastupanje nove 1440. hidžretske godine.
Glavni imam mr. Mustafa-ef. Gobeljić se na početku programa obratio prisutnima govorom o hidžri- jednom od najvažnijih događaja u historiji islamske civilizacije i njenim refleksijama i svevremenim porukama.

“Hidžra je simbol neviđene ljudske dobrote i spremnosti na žrtvovanje za opće dobro, simbol velike međuljudske solidarnosti, simbol jedinstva među muslimanima koje do dan danas nije u tolikoj mjeri dostignuto.”
Hidžra je, naglasio je Gobeljić, obilježje reda, poretka i zakona. U toj ranoj fazi života u Medini, Muhammed a.s. je naredio da se napiše dokument koji će regulirati odnose između muslimana i drugih zajednica. Hidžra je tom poveljom, Medinskim ustavom, postala simbolom tolerancije i suživota.
Kratko obraćanje Glavni imam je završio porukom muslimanima da sve pomenute vrijednosti koje čitamo iz poruka Hidžre treba da gradimo kod sebe i tada će uslijediti rezultat koji je uslijedio nakon Hidžre, a to je prosperitet, napredak i uspjeh.

U nastavku programa prisutni su imali priliku slušati učenje ajeta Časnog Kur'ana, ilahije, kaside i dramske odlomke, a program su izveli: Fuad Karahasanović, Ahmed Karahasanović, Šejma Mehić, Rašida Ribić, Mediha Ribić i članovi ansambla Ehli Iman.
Program povodom nastupanja nove hidžretske godine u Brčkom se u kontinitetu održava od 2003. godine, a posebnost ovogodišnjeg programa bila je podjela prigodnih poklon paketića koje su organizatori pripremili za najmlađe koji su prisustvovali svečanosj akademiji. Projekat su realizirali volonteri Odjela za socijalnu i društvenu brigu, te Odjela za brak i porodicu pri Medžlisu Islamske zajednice Brčko.