U okviru projekta pod nazivom “Ujedinjeni u vjeri za zaustavljanje nasilja nad djecom i rodno zasnovanog nasilja” kojeg realizira Međureligijsko vijeće u BiH u partnerstvu sa World Vision Bosna i Hercegovina Fondacija, te pokroviteljstvom Evropske unije, u Brčkom je u subotu, 27. aprila 2024. godine, održan edukativni susret pod nazivom “Prepoznavanje i prevencija nasilja – osnaži se, reaguj i biraj da ne budeš žrtva”.

Edukativni susret je organizirala Mreže žena vjernica u Međureligijskom vijeću u BiH u saradnji sa Odborom za međureligijsku saradnju u Brčko Distriktu.

Cilj edukacije je podizanje svijesti o ozbiljnosti i prisutnosti problema nasilja u porodici i društvu, edukacija žena i djevojaka o svim oblicima i vrstama nasilja, čak i onim najsuptilnijim, teško prepoznatljivim, koji ako se ne osvijeste i ne prepoznaju, zatim na vrijeme i adekvatno ne reaguje i zaustavi, mogu dovesti do tragičnih ishoda.

Na početku je prisutne pozdravila i poselamila koordinatorica malog granta pod nazivom “Prepoznavanje i prevencija nasilja-osnaži se, reaguj i biraj da ne budeš žrtva”, Zahida Čehić, predstavnica Mreže žena pri Međureligijskom vijeću u BiH.

Također, skupu su se obratili glavni imam MIZ Brčko Mustafa-ef. Gobeljić, član Odbora za međureligijsku saradnju u ime Islamske zajednice, te prečasni Damir Ivanović, član Odbora za međureligijsku saradnju u ime Katoličke crkve.

Edukatorica Alma Đedović, diplomirani pedagog-psiholog, žene i djevojke je upoznala sa osnovnim naznakama kada je u pitanju nasilje i prepoznavanje nasilja.

Predavač Edina Karamustafić, socijalni radnik, u svom izlaganju iznijela je svoje iskustvo vezano za slučajeve nasilja i ukazala na prepreke sa kojima se stručnjaci susreću u praksi, a koje se odnose na procedure prijave nasilja i način zbrinjavanja žrtve.

Nakon izlaganja otvorena je diskusija na ovu temu, te su učesnice iznijele svoja mišljenja, iskustva, prijedloge, pitanja.