U džematu Omerbegovača, Medžlis Islamske zajednice Brčko, 30. decembra 2023. godine održana je mevludska svečanost.

Mevludu su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam MIZ Brčko Mustafa-ef. Gobeljić, imam džemata Hilmo-ef. Zlatić i brojne džematlije.

Obraćajući se džematlijama muftija Fazlović je naglasio važnost jake vjere u srcima muslimana.

– Činimo dove Allahu, dželle šanuhu, da popravi stanje muslimana, posebno tamo gdje je danas najteže, u Palestini, Gazi. Učimo mnogo dova da i naše stanje ovdje u našoj domovini bude stabilno. Mi smo Allahovi robovi i u Njega se uzdamo. Učinit ćemo ono što je do nas, što smo mi u mogućnosti da uradimo, a Allah, dželle šanuhu, će popraviti naše stanje, kazao je Muftija tuzlanski, te je naglasio važnost mevluda kojeg učimo kako bi se naša ljubav prema Poslaniku, alejhi selam, povećala.

Muftija Fazlović se prisjetio vremena koje je proveo kao u ovom džematu kao imam. Istakao je lijepe uspomene na taj period, te je podsjetio na ranije generacije, džematlije koji su podizali i odgajali one koje danas ispunjavaju ovu džamiju.

– Budite ponosni na svoje roditelje, djedove i nene, koji su vas podizali i odgajali. I vi ste na njihovom putu, u džamiji ste. Vi ste potomci dobrih ljudi. Neka i vaša djeca budu na Pravom putu i neka vole svoju vjeri i domovinu Bosnu i Hercegovinu. Tamo gdje smo se rodili i gdje su se rodili naši preci, to je naša domovina. Domovina je jedna i to se ne smije zaboraviti, poručio je muftija Fazlović.

Mevlud su proučili imami Medžlisa IZ Brčko a prisutnima su se obratili glavni imam Gobeljić i imama Zlatić. na kraju programa proučena je hatma-dova pred duše svih džematlija ovog džemata koji su preselili na ahiret.