U okviru manifestacije posvećene rođenju Allahovog poslanika Muhammeda a.s. “Ti si ruža džennetska”, u nedjelju 17. decembra, realizirana je ekološka akcija na prostoru Brčko distrikta.

Čišćenje javnih površina u lokalnim zajednicama organizirali su imami sa polaznicima mekteba, mladima iz svojih džemata i ostalim volonterima koji su se priključili ovoj akciji.

Na području grada Brčko očišćena su dva lokaliteta: Gradsko izletište Ficibajr i gradsko mezarje.

Akcija je počela okupljanjem volontera ispred Bijele džamije u Brčkom. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko mr. Mustafa-ef. Gobeljić, koji je i vodio pomenutu akciju, je ovom prilikom kazao:  “U okviru manifestacije posvećene rođenju Muhammed a.s. pod simboličnim nazivom, Ti si ruža džennetska, koju organizira Medžlis Islamske zajednice Brčko u toku cijelog mjeseca decembra, aktivnost koju danas organiziramo je ekološkog karaktera. To su aktivnosti koje crpimo iz života Muhammeda a.s. koji nam je inspiracija za svako dobro djelo kada je riječ o ekološkim, humanitarnim, socijalnim pitanjima, podršci dobrim međuljudskim odnosima, obrazovanju i svakoj drugoj radnoj disciplini.”
Akciju je podržalo više od 70 volontera različitih uzrasta.