Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Brčko organizirao je cjelovečernji program za žene koji je održan u Domu kulture u Brčkom u srijedu 27. februara 2019. godine.

Program je organiziran u sklopu manifestacije pod nazivom “Hidžab, moja snaga i moj ponos”, a koja je posvećena obilježavanju Svjetskog dana hidžaba. Manifestacija je počela 1. februara, kada su na Trgu mladih volonterke Odjela simboličnom podjelom ruža i mahrama za prolaznice najavile niz aktivnosti koje su provedene do završnog programa.

U sklopu pomenute manifestacije raspisan je i konkurs u tri kategorije, a rezultati konkursa objavljeni su na završnom programu. U kategoriji literarni radovi prve tri nagrade osvojile su: Fatima Mujkić, Medina Mujanović i Nusreta Džinić. U kategoriji likovnih radova također su dodijeljene prve tri nagrade i to: Selma Martinović, Mehdina Gobeljić i Rašida Ribić. U istoj kategoriji dodijeljene su još dvije nagrade za posebno iskazani talent i to Nejri Imamović i Lamiji Aljić.

U kategoriji izrade rukotvorina dodijeljene su dvije nagrade a dobile su ih: Maida Imširović i Mersiha Kapetan- Dervišić.

Završni program obilovao je nizom kulturno-vjerskih sadržaja gdje su učešće uzele članice hora Mošus, Nermina Sinanagić, Almira Alić, Meliha Ibrić, Emina Gobeljić-Behlulović, Ajla Kalesić, Dalija Avdić, Amra Ikanović i Amila Kavazović.

Poseban dio programa bila je modna revija žena sa hidžabom, a u koju je bilo je uključeno 70 modela. Posebno su interesovanje prisutnih izazvale djevojčice. Njih 30 dalo je poseban pečat ovom programu u čiju cjelokupnu organizaciju je bilo uključeno preko stotinu osoba.

Sala Doma kulture bila pretijesna da primi sve zainteresirane posjetiteljice a procjenjuje se da ih je prisutno bilo preko 550.