Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović boravio je danas u radnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Srebrenica.

Muftija Fazlović je ovom prilikom održao sastanak s glavnim imamom Damir-ef. Peštalićem na kojem je razgovarano o radu medžlisa i džemata. Muftija je ukazao na značaj misije koju imaju imami ovog medžlisa prema vjerskim ali i mnogim drugim potrebama svojih džematlija.

Muftija tuzlanski je danas u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici predvodio džuma-namaz i kazivao hutbu. Govoreći o vrijednosti mjeseca Redžeba, istakao je da je ovo mjesec u kojem se spušta obilje Božijeg bereketa.

– Bereket je posebno Allahovo dobro koje On daje onima koji vjeruju i koji su mu predani. Niko drugi ne može dati bereket osim Allah, dželle šanuhu. Bereket se najbolje osjeća dušom, nema istinskog zadovoljstva bez bereketa. S bereketom je naše zdravlje, sretna porodica, zajedništvo i džemat… S bereketom je svaki hair moguć, kazao je muftija Fazlović, naglašavajući važnost ibadeta putem kojih musliman razvija svoju duhovnost i čuva vrijednosti u okrilju vjere.

Ukazao je na važnost podsjećanja na Allahove blagodati ali i na dobra koja smo dužni jedni prema drugima činiti. Ljudska duša je, kako nam se kazuje u hadisi-kudsijji, sklona onome ko joj čini dobro a prezire onoga ko joj nanosi štetu i čini zlo. Zato jedni druge podsjećajmo na Allahove blagodati, ali i na dobra koja jedni prema drugima činimo.

– Muslimane nužno oblikuju istinske ljudske vrijednosti. Jedan od najboljih primjera su Bošnjaci u Srebrenici. Vaša riječ je prema svakome ljudska. Pozivate se na istinu i pravdu. Nastojite da ne prouzrokujete štetu bilo kome. A zar to nisu najljepša ljudska obilježja?

Pozivamo sve ljude da jedni drugima budu okrenuti ljudskom riječju i komšijskim poštovanjem. Vlastita vjera i njezine vrijednosti se najbolje svjedoče lijepom riječju koju upućujemo drugima i međusobnim ljudskim ophođenjem, kazao je, između ostalog, u svojoj hutbi muftija Fazlović.