U Džamiji „Kralj Abdullah“ u petak, 7. oktobra 2022. godine održana je centralna mevludska svečanost za Muftijstvo tuzlansko i Medžlis IZ Tuzla.

Svečanosti koja je organizirana povodom dana rođenja Muhameda, alejhi selam, prisustvovao je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Ismail-ef. Smajlović, glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik IO MIZ Tuzla prof. dr. Amir Karić, muderisi, tuzlanski imami i džematlije.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju istakao neizmjernu radost koju kao muslimani osjećamo jer smo ummet Muhammeda,  alejhi selam. Neizmjerno smo zahvalni Uzvišenom Allahu što nam je dodijelio tako veliku čast, kazao je muftija Fazlović. Naglasio je da je cilj brojnih aktivnosti koje se organiziraju povodom mevludi-šerifa da otvore naša srca i duše kako bismo uvećali svoje znanje i spoznaju, te obnovili svoju svijest o najljepšem vrelu koje nam je dao Gospodar svjetova, vrelu Allahove milosti.

“Allahova milost je Muhammed, alejhi selam – poslanik i vjerovjesnik, pečat svih ranijih vjerovjesnika, a mi smo njegov ummet. On je vrelo Allahove milosti, naše najljepše i najčistije vrelo. Svim svjetovima je to vrelo dovoljno a mi smo u prednosti jer smo ummet Muhammeda, alejhi selam”, kazao je muftija Fazlović.

Predavanje je održao direktor Ismail-ef. Smajlović koji je istakao različite faze života Muhammeda, alejhi selam, u kojima on nikada nije zaboravio svoj ummet.

“U ovom lijepom džematu okupili smo se večeras da se u ibadetu približimo Uzvišenom Allahu i da otvorimo lijepe stranice iz života našeg časnog Poslanika Muhammeda, alejhi selam, koji je sve svoje dunjalučko žrtvovao za dobrobit ummeta. Naš Poslanik, alejhi selam, kada se rađao spominjao je svoj ummet, na Miradžu pred Uzvišenim Allahom kada bi svaki pojedinac brinuo o sebi, on se sjećao ummeta. Poslanikov, alejhi selam, odnos prema ljudima uopće krunisan je njegovim dolaskom u Medinu. U to vrijeme kada je protjeran iz Mekke on ne pravi osvetu nego širi prostor za život svima i učvršćuje zajednicu muslimana”, kazao je direktor Smajlović.

Istakao je da u promišljanju Poslanikove, alejhi selam, društvene odgovornosti moguće navesti brojne činjenice. Naglasio je važnost porodičnog života i pozvao prisutne da promišljaju o svojim ulogama u porodici.

Direktor Smajlović je istakao da će se u oko 3.000 džemata ovih dana organizirati mevludski programi koji će svojim sadržajima podsjećati na Poslanika, alejhi selam.

Prisutne je poselamio glavni imam hafiz Huskanović koji je istakao planirane mevludske aktivnosti MIZ Tuzla, a mevludski program je izveo hor „Gazi Turali-beg”.