Centralna mevludska svečanost za Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Tuzla održana je 26. septembra ove godine u Džamiji “Kralj Abdullah”.

Svečanosti koja je organizirana povodom dana rođenja Muhammeda, alejhi selam, prisustvovao je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, ugledni turski alim prof. dr. Fatih Çollak, glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, tuzlanski imami, muderrisi i brojne džematlije.

Mevlud su proučili članovi hora “Gazi turali-beg” a tokom program uručene su diplome za 31 polaznika mekteba Džamije “Kralj Abdullah” koji su nedavno okončali svoju prvu hatmu.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju istakao da nam Allah, dželle šanuhu, u Svojoj Objavi kazuje da je Muhammed, alejhi selam, čovjek koji je rođen od majke Amine i oca Abdulaha, veličanstvena milost, dar, poklon svakome čovjeku.

– Ovo je noć sa najljepšim osjećanjima koje je imala hazreti Amina, noć u kojoj su ljudi doživjeli promjene u mnogim dijelovima svijeta. Ovo je dvanaesta noć rebiul-evvela i ovo su časovi u kojima je rođen Muhammed, alejhi selam. Sve ovo spominjemo i naglašavamo zbog naših srca koja su otvorena za Allahovu milost, iman i islam, ali nisu uvijek ista. Kao da se umore. Moramo ih osvježavati i hraniti vjerom. Vjera u Allaha, dželle šanuhu, i vjera da je Njegov poslanik Muhammed, alejhi selam, odabran i najbolji uzor, oživljava i razbuđuje naša srca. Neka ova noć i ovaj mjesec budu preporod u našoj vjeri, u našim prodicama, džematima, našem narodu i ovoj lijepoj zemlji, u našem časnom ummetu. U Kur'ani-kerimu je poziv Allaha, dželle šanuhu, da budemo na stazi našeg Poslanika, alejhi selam, čvrstim stopama i sigurnim koracima, te da sa te staze ne silazimo. Neke nas ovaj džemat večeras u tome ojača, kazao je muftija Fazlović, te je pohvalio vrijedne polaznike mektepske pouke u džematu Džamije “Kralj Abdulla” ali i u drugim mektebima, njihove muallime, porodice i džemate.

Predavanje je tokom ove mevludske večeri održao prof. dr. Fatih Çollak. Govoreći o Muhammedu, alejhi selam, njegovom rođenju, životu i poslanstvu, istakao je poruke iz prvih ajeta objavljenih u Kur'anu.

– U ovim ajetima Uzvišeni Allah je našem Poslaniku poručio da ljude obavijesti o sljedećem: O ljudi, u svim vremenima i na svim mjestima budite svjesni Allaha, dželle šanuhu. Posmatrajte sebe, svoje stvaranje te stvaranje nebesa i zemlje. Uzvišeni Allah je odabrao upravo vas da budete muslimani i nemojte obožavati nikoga osim Njega. Pokoravajte se Allahu i Njegovom Poslaniku. Nemoj zaboraviti, o Muhammede, ti si najljepšeg morala. Upravo iz tog razloga, najbolji musliman je onaj kojeg krasi lijep ahlak. Muslimani su braća ma gdje bili, na istoku ili na zapadu, sjeveru ili jugu, ma gdje živjeli, moramo biti braća i jedni druge podržavati, biti pravedni te poštovati sve druge ljude, kazao je prof. dr. Çollak. Izrazio je radost i ponos što o našem poslaniku Muhammedu, alejhi selam možemo govoriti na ovaj način.

– Upoznajmo dobro našeg Poslanika na osnovu Kur'ana, njegovog sunneta i hadisa. Imamo mnogo potrebe za Kur'anom i lijepim ahlakom poslanika Muhammeda, alejhi selam. Prvi izvori naše vjere su Kur'an i hadis. Kakav je bio Poslanik kao suprug, kakav je bio u porodici, saznajemo iz ovih izvora. Ove noći zajedno uputimo dovu Allahu, dželle šanuhu, i donosimo salavate na Muhammeda, alejhi selam, kazao je prof. dr. Çollak.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović je kazao da su ovu lijepu noć u kojoj se podsjećamo na sve blagodati koje su ljudskom rodu došle s plemenitim poslanikom Muhammedom, alejhi selam, uljepšali polaznici mektepske pouke. Istakao je važnost mekteba u podučavanju djece islamu te je pozvao roditelje da svoju djecu što češće dovode u mekteb.