U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Neka su Njegova milost i mir s poslanikom Muhammedom, alejhi selam, njegovom porodicom i njegovim sljedbenicima. Neka su Njegovi blagoslovi na sve bosanske šehide i sve dobre ljude.

Draga braćo i poštovane sestre!

Na kraju smo ramazani-šerifa, blagoslovljenog mjeseca ispunjenog mnogostrukim prilikama za postizanje velikih i trajnih blagodati. Ramazan je, zaista, vrijeme svekolikog dobra.

Ramazanski ibadeti su nas duhovno ojačali. U namazu i postu smo pronalazili svakodnevni mir i zadovoljstvo. Noćima smo neumorno bdjeli u obavljanju teravih-namaza i upućivanju iskrenih i najljepših dova Gospodaru svjetova. Osjećali smo neiscrpnu snagu i bili ustrajni. Naše intenzivno druženje s Kur'ani-kerimom okrijepilo nas je ljepotom njegove riječi i pomoglo nam da sveobuhvatnije razmišljamo o istinitoj i spasiteljskoj poruci ove jedinstvene Knjige. U velikoj smo nadi da smo ostvarili više razine bogobojaznosti i plemenitosti i da smo Uzvišenom Bogu bliži i miliji.

U ovom časnom mjesecu smo iznova učili, ali i znatno uvećali spoznaje da su ibadeti naša suštinska potreba. Pokreću nas na kvalitetno poimanje dobra i jačaju svijest o njegovoj neophodnosti. Ibadeti zahtijevaju i omogućavaju da naša djela budu oplemenjena vjerom u Jednog Boga i iskrenim nijetom, odnosno da naše vjerovanje ima konkretizaciju u dobrim djelima i lijepom ponašanju. Zato se upravo s ostvarenom cjelinom ramazanskih pregnuća može najbolje osjetiti kako vjerovanje i dobročinstvo uzdižu ljudsku dušu na prijestolje časti i dostojanstva. A kada je uzdignuta na tu deredžu, duša je zaštićena od pada u provaliju nemara i raskalašenosti i od poniženja na oba svijeta.

Braćo i sestre!

Svi koji su bili istrajni na blistavom ramazanskom putu zaslužni su za preporod našeg zajedničkog duhovnog stanja i za jačanje našeg plemenitog džemata. Allahu Uzvišenom se zahvaljujemo na uputi koju smo u proteklom mjesecu slijedili i na blagodatima kojima nas je opskrbio. Iskažimo tu svoju zahvalnost riječima i djelima i potvrdimo je srcem.

Molimo Svemogućeg da nam podari mudrost i snagu da se dostojno brinemo o svojoj zajednici i domovini. Sa čvrstom vjerom i iskrenom dovom, sa spremnošu na samoprijegoran rad i zajedništvo, muslimani u ovoj zemlji nikada neće izgubiti nadu. I bit će postojani čuvari onoga što im pripada. Čuvat će svoje vrijednosti i njegovati lijep odnos prema svim ljudima.

U danima naše najveće radosti, a to bajramski dani zaista jesu, sjetimo se onih kojima možemo pomoći i olakšati im lijepom riječju i dobrim djelom.

Svim muslimanima, vjernicima u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine, svim džematlijama Muftiluka tuzlanskog, upućujem srdačne čestitke povodom Ramazanskog bajrama.

Bajram šerif mubarek olsun!


Tuzla, 9. april 2024. godine