Zajedničko učenje Kur'ana jedna je od odlika ramazana. Jedan od lijepih običaja jesu i hafiske mukabele koje se uče u mnogim bosanskohercegovačkim gradovima.

– Učenje Kur’ana i mukabele u ramazanu jednom gradu simbolično reprezentira mjesec Kur’ana jer to ramazan kao najodabraniji mjesec i jeste. Ona predstavlja jedan vid zaštite i bereketa za kompletno stanovništvo, ne samo za one koji slušaju mukabelu, nego mislimo općenito na grad. Bereket Kur’ana izlazi iz džamije, efekat mukabele odlazi preko naših džematlija u njihove kuće te se dalje širi – kazao je hafiz Mirnes Spahić, profesor u Behram-begovoj medresi koji hafisku mukabelu uz ramazan uči već 25 godina.

Tuzla

Hafiske mukabele se već godinama uče u nekoliko medžlisa na području Muftiluka tuzlanskog.

U Tuzli se, ovog ramazana, hafiska mukabela u Džamiji Kralj Abdullah uči poslije podne-namaza, a u Čaršijskoj džamiji poslije ikindija-namaza. Hafisku mukabelu u Džamiji Kralj Abdullah uči jedanaest hafiza, i to: Mirnes-ef. Spahić, Ahmed-ef. Huskanović, Edin-ef. Peštalić, Ahmed-ef. Rahmanović, Abdullah-ef. Kapo, Amir-ef. Hodžić, Ismail-ef. Fazlović, Abdulah-ef. Okanović, Ahmed Avdibašić, Muhamed Čirak i Harun Omerović.

U Čaršijskoj džamiji hafiska mukabela se uči poslije ikindije, a uče je hafizi: Merim-ef. Đulović, Saudin-ef. Gobeljić, Nedžad Vehabović, Edin Smajić, Muamer Kadrić i Maid Razić.

Brčko

U Bijeloj džamiji u Brčkom hafiska mukabela se uči od 2009. godine. Ta praksa ni ove godine nije prekinuta, a mukabelu poslije podne-namaza uče hafizi: Ismail-ef. Čehić, Samir Hodžić, Hammad Mujanović i Dženan Čokić.

Hafiska mukabela u Živinicama uči se u džamiji Islamskog centra, a počinje u 14 sati. Mukabelu uče hafizi: Bajro-ef. Delić, Sulejman Mahmutović, Mersad-ef. Nuhanović, Edis Mujagić i Haris Tabaković.

I ove godine Medžlis Islamske zajednice Gračanica organizira hafisku mukabelu u Ahmet-pašinoj/Bijeloj džamiji u Gračanici. Hafisku mukabelu svakog dana poslije podne-namaza uče hafizi Alen-ef. Kehić, Zaim-ef. Šiljić, Belmin-ef. Džananović, Tarik-ef. Salihbašić i Mustafa-ef. Mujkić.

Gračanica