Tradicionalna Večer Kur'ana u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla održana je u utorak, 31. decembra 2019. godine u Džamiji “Kralj Abdullah”.

Uvodnim riječima dobrodošlice obratio se glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, koji je istakao značaj organiziranja ove tradicionalne aktivnosti, te se zahvalio onima koji su dali doprinos u njenoj realizaciji i organizaciji.

Večeri Kur'ana prisustvovali su izaslanik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac, glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić, direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, dugogodišnji predsjednik Medžlisa Tuzla Hasan-ef. Spahić, hafizi, muderisi, imami i brojni džematlije iz Tuzle i drugih gradova.

Odlomke iz Kur'ana Časnog učili su hafiz Hasan Yilmaz, hafiz Davud Doan i Ahmed-ef. Mujkanović. Hor Medžlisa Islamske zajednice Tuzla „Gazi Turali-beg“ učio je salavate i ilahije.

Tokom programa upriličena je i dodjela Priznanja za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka. Odbor za dodjelu Priznanja za doprinos izučavanju Kur’ana i kur’anskih nauka, u sastavu muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predsjednik i članovi rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog Sead-ef. Seljubac, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović i imam Džamije ’’Kralj Abdullah’’ hfz. dr. Edin-ef. Peštalić odlučio je da se ovogodišnje priznanje dodjeli hafizu Mustafi-ef. Efendiću.

Priznanje je hafizu Efendiću uručio dr. Sead-ef. Seljubac, a nagradu predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Tuzla prof. dr. Amir Karić.

Izaslanik muftije tuzlanskog dr. Seljubac je u svome obraćanju istakao da je Kur'an svjetlost u srcu mu'mina kao što je kandilj u niši opisan u ajetu sure En-Nur. Kur'an je uputstvo, knjiga vodilja koja vodi ispravnim putem, prije svega one koji u svom srcu imaju barem malo takvaluka, kazao je dr. Seljubac.

Dobitnik Priznanja hafiz Efendić u svojoj besjedi je istakao značaj Kur'ana i Poslanika, a.s., u životu vjernika.

Hafiz Mustafa-ef. Efendić rođen je 25. 4. 1954. godine u Željeznom Polju, općina Žepče, gdje je završio i osnovnu školu. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1975. godine. Prvi je hafiz iz Željeznog polja i jedan od najuspješnijih muhaffiza u Bosni i Hercegovini. On je 1985. godine bio jedini promovisani hafiz u Bosni i Hercegovini. Po dolasku u Zavidoviće 1996. godine posebno se angažuje na polju poučavanja hifzu Kur'ana. Do sada je bio muhaffiz osamnaest hafiza. Nakon penzionisanja 2018. godine nastavio je sa podučavanjem hifza.

Priznanje za doprinos izučavanju Kur’ana i kur’anskih nauka dodjeljuje se već jedanaest godina, dok je prva Večer Kur’ana u najvećoj tuzlanskoj džamiji održana 31. decembra 2006. godine.