Na području Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, u naselju Burnice, 23. septembra 2021. godine obilježena je 4. godišnjica otvaranja mektebskog centra.

Tim povodom proučen je Jasin i mevlud kojeg su izvodili učenici Behram-begove medrese.

Mektebski centar u Burnicama je izgrađen zahvaljujući saradnji MFS-EMMAUS i MIZ Bratunac, odnosno džemata Pobuđe. MFS-EMMAUS je pronašao donatora za izgradnju centra, dok su džematlije sa svojim dobrovoljnim prilozima i radnim akcijama učestvovali u izgradnji i opremanju objekta.

Ovaj višenamjenski multifunkcionalni objekat, u vrijednosti od 160.000 KM, ujedno je mesdžid i omladinski centar u kojem se vrše edukativno-rekreativne aktivnosti. Izgrađen je na tri etaže. U prvoj je smještena mektebska učionica i igraonica, na drugoj mesdžid i abdesthana, a na trećoj prostorije za odmor i prenoćište.

Prema riječima imama u ovom džematu Admira-ef. Velića, sa radovima na ovom objektu je započeto 10. decembra. 2016. godine i za svega 9 mjeseci objekat je bio završen, te je svečano otvoren 23. septembra. 2017. godine.

„Mi smo ovdje u početku imali improvizovano odvijanje mektebske nastave, po kućama i montažnim objektima. Ovo naselje je jedno od najmnogoljudnijih na prostoru našeg džemata, tu se nalazi i područna škola do petog razreda. Ovdje smo imali i najveći broj polaznika mektebske nastave. Od samog početka povratka ovdje su ljudi organizirali da e obavlja teravih-namaz u mjesecu ramazanu i sve je to rezultiralo potrebom da ovdje kao Islamska zajednica imamo objekat. U septembru 2017. godine otvoren je mektebski centar, tako da smo već naredne 2018. godine u ovom objektu obavili i prvi teravih-namaz. Na taj način smo nakon desetak godina uspjeli obezbijediti uslove da na jedan organizovan način obavljaju sve ramazanske aktivnosti”, kazao je Admir-ef., te je istakao da je i u prošlosti u ovom mjestu postojao mekteb, ali da se sa sigurnošću ne zna njegova tačna lokacija.

„Prema predajama naših najstarijih stanovnika u ovom mjestu je postojao mekteb, ali je on prije stotinjak godina srušen. Tačna lokacija tog mekteba se ne zna. Tako da smo željeli da vratimo taj historijat ponovo u ovo mjesto i eto 2017. godine smo krunisali tu aktivnost.“

U džematu Pobuđe pored mektebskog centra u Burnicama postoje još dva mekteba u Orkićima i Suljićima, te džamija u Rahunićima, tako da je sva prijeratna infrastruktura, ne samo obnovljena, nego i uvećana, što je jedan od dokaza da su Bošnjaci uprkos Genocidu opstali na ovom području.