Tokom boravka u Crnoj Gori mekteblije su obišli ukupno sedam džamija u Podgorici, Baru i Ulcinji, i u svakoj klanjali tehijjetul-mesdžid

Dana 2.4.2016. godine učenici mekteba džemata Centar Srebrenik su sa svojim muallimom Emirom-ef. Brašnjićem otputovali u Podgoricu, na ekskurziju. Tamo ih je dočekao prof. Bajram Pepić, uposlenik Mešihata IZ-e u Crnoj Gori. U Podgorici su obišli dvije džamije: Osmanagića džamiju koja je sagrađena početkom 18. stoljeća i Skender Čauševu džamiju koja je sagrađena krajem 15. stoljeća. Prof. Pepić ih je upoznao s vjerskim životom u Podgorici. Nakon toga su obišli Bar, koji ih je impresirao svojom ljepotom. „Posebnu pažnju plijeni islamski kulturni centar Bar. Stari Bar odiše ljepotom i prekrasnim džamijama. O historijatu muslimana u Baru nas je upoznao imam i profesor u podgoričkoj medresi Ismail-ef. Husić“, kazao je Emir-ef. Nakon boravka u Baru mekteblije su obišli i Ulcinj, gdje ih je dočekao prof. Jusuf Derviši, uposlenik Mešihata IZ-e Crna Gora, te ih upoznao s Ulcinjom.

Tokom boravka u Crnoj Gori mekteblije su obišli ukupno sedam džamija u Podgorici, Baru i Ulcinji, i u svakoj klanjali tehijjetul-mesdžid.

Tokom boravka u Podgorici obišli su stari dio grada i sahat-kulu. Za prenoćište i doručak u medresi „Mehmed Fatih“ pobrinula se uprava Medrese. „Koristim priliku da se zahvalim upravi medrese na gostoprimstvu. Bili su izuzetni domaćini. Ono što bih želio još istaknuti kao veoma važno jeste da smo sve namaze klanjali svi u džematu. To je za mene veoma važno, ova ekskurzija je uspjela, dala je svoj plod“, kaže Emir-ef.

Sljedećeg dana ujutro su se zaputili prema BiH. Obišli su Blagaj, a u popodnevnim satima Stari most u Mostaru

Ovaj mekteb je do sada bio na ekskurzijama u Cazinu, Bihaću, Travniku, Zenici, Mostaru i Zagrebu.

{gallery}0404160{/gallery}

D.B.