Dana, 13. 12. 2022. godine na poziv Udruženja roditelja JU “Prve osnovne škole Živinice”, povodom realizacije projekta “Reci ovisnosti NE”, uposlenici JU CROPS su održali radionicu i predavanje za učenike osmih i devetih razreda ove škole.
Cilj radionice je bio podizanje svijesti o novim ovisnostima među učenicima, roditeljima i nastavnicima. Istaknuto je da neke aktivnosti u početku izgledaju bezazleno, ali u konačnici mogu prerasti i u ovisnost te time izazvati ozbiljne probleme. Samokontrola je jedna od najvažnijih vještina koje učenicima treba usaditi u što ranijoj dobi kako bi se mogli oduprijeti pritiscima društva i reći „NE“. Učenicima je predstavljen problem ovisnosti te kako i zašto neka aktivnost postaje ovisnost. Ovisnost ne samo da ugrožava pojedinca, nego u konačnici se odražava i na porodicu, ali i društvo u cjelini.

Dana 12.12.2022. godine u Osnovnoj školi Slavinovići na poziv Vijeća roditelja uposlenici JU CROPS su održali edukativno predavanje za nastavnike i  učenike  završnih razreda, kao i njihove roditelje o značaju prevencije ovisnosti i izazovima sa kojima se suočavaju mladi u današnjem vremenu.

Dana 29.11.2022. godine u  JU “Druga osnovna škola” Srebrenik održan je Okrugli stol povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Izlagači na Okruglom stolu bili su: Učenici sekcije borba protiv bolesti, ovisnosti i nasilja JU „Druge osnovne škole“ i predstavnici i korisnici JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama, Smoluća.

Učešće na Okruglom stolu uzeli su učenici devetih razreda JU „Druge osnovne škole“, JU „Osnovne škole Sladna“ ,JU „Osnovne škole Rapatnica“ ,JU „Osnovne škola Duboki Potok“ i JU „Prve Osnovne škole“ u pratnju vjeroučitelja.

Cilj ovog okruglog stola i druženja bio je da se učenici na jedan drugačiji način upoznaju sa problemom ovisnosti i borbe protiv iste te opasnostima i izazovima na koje nailaze mladi danas. Akcenat je stavljen na činjenicu da učenici ne trebaju dozvoliti da ih društvo ili sredina uvuče u eksperimentisanje sa opojnim sredstavima. Sve počinje od toga kada se „prvi puta konzumira neka psihoaktivna supstanca“ i od izuzetnog značaja je ne podleći iskušenju “prvi puta”. Sreću, zadovoljstvo, zabavu treba tražiti na drugim mjestima a ne u psihoaktivnim supstancama.