Gost jutarnjeg programa Radija BIR bio je Damir-ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, koji je govorio o sinošnjim dešavanjima u Srebrenici gdje su po ko zna koji put odjekivale pjesme koje veličaju zločin i ratne zločince.

Damir-ef. Peštalić je kazaoda ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava u Srebrenici, a kako stavri stoje vjerovatno ni posljednji.

– Godinama je to tako a posebno se to radi posljednjih nekoliko godina. Svaka slava koja se organizira unutar pravoslavne crkve, u dvorištu iste te crkve u Srebrenici, nikada ne prođe bez vrijeđanja i slanja poruka koje pozivaju na zlo i zločin, slanja poruka da ta genocidna ideologija nije presatala unutar institucija RS-a- rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Dodao je da je to posebno izraženo zadnjih nekoliko godina od kada oni imaju vlast i gdje zajedničkim projektom rade na zastrašivanju i slanju poruke da ideologija koja je počinila genocid nije mrtva, nije nestala nego da se ona gaji, njeguje i prenosi na mlađe generacije.

– Upravo je to ono što treba i mora zabrinuti cijelu javnost u BiH a naravno i u svijetu- poručio je Peštalić.

Naglasio je zabrinutost što glas i pozive koji dolaze iz Srebrenice niko od nadležnih ne čuje.

– Želimo da razumijemo da su zakoni unutar BiH komplicirani i da se neke zakonske odredbe teže donose unutar BiH, ali ne možemo da vjerujemo da se u Srebrenici u mjestu gdje je počinjen genocid, stvari nisu uredile i ne znam šta se još treba desiti u Srebrenici kako bi i međunarodna zajednica i institucije naše države stale, donijele neke zakone i podvukle liniju konačano, da ovaj grad bude oslobođen, grad koji će biti slobodan i koji će gajiti tradiciju kulture sjećanja, naravno sve u cilju da se više nikada i nikome ne ponovi genocid- poručio je Damir-ef. Peštalić.

Na kraju je dodao da ako ovako kao i do sada budu reagovale nadležne institucije i međunarodna zajednica narod u Srebrenici će biti zabrinut svakog dana i svake noći, poručivši da ne možemo ni zamisliti kako je bilo sinoć majkama koje su izgubile svoju djecu slušati pjesme koje veličaju zločin i ratne zločince koji su ubili njihovu djecu i počinili genocid upravo na tom mjestu.