– Možda nismo na to obraćali pažnju svake godine pojedinačno, ali otkupljenih 26 000 kurbana za osam i po miliona maraka koje je preko tog projekta ušlo u manji bosanskohercegovački entitet našim ljudima je velika stvar – rekao je za Preporod.info Damir-ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Naime, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini još od 2014. godine na inicijativu reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, organizuje akciju otkupa kurbana od povratnika. Ovaj projekat uveliko je, zadnjih sedam godina, od pomoći Bošnjacima koji su se nakon rata vratili na svoja porušena i spaljena ognjišta u manji bosanskohercegovačkom entitet, jer žive od uzgoja i prodaje krupne i sitne stoke.

Zahvaljujući ovom projektu i odluci reisu-l-uleme Kavazovića, mnoge porodice osigurale su svoju egzistenciju.

Kako je kazao Damir-ef. Peštalić, projekat je rezultirao održivom životu Bošnjaka.

– Na sastanku koji je nedavno održan u Srebrenici, a koji se ticao teme izvještaja o proteklih sedam godina kada je u pitanju projekat kupovina kurbana od povratnika, vidjeli smo impozantne cifre. Možda nismo na to obraćali pažnju svake godine pojedinačno, ali otkupljenih 26 000 kurbana za osam i po miliona maraka koje je preko tog projekta ušlo u manji bosanskohercegovački entitet našim ljudima je velika stvar. To pokazuje koliko je naš reisu-l-ulema Kavazović kada je donio odluku, dolaskom na čelo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a koja je bila jedna od njegovih prvih odluka, vodio brigu o povratnicima. Možda mi i nismo u tom momentu razmišljali da je to toliko važno. To smo sada vidjeli, ali i u više navrata, kao i na primjerima ljudi i zahvalni smo mu – kazao je Peštalić.

Koliko Bosne i Hercegovine ima manjem bosanskohercegovačkom entitetu, toliko je ima u suštini, naglasio je Peštalić, dodavši da je jako važno da se na primjeru projekata Rijaseta Islamske zajednice vidi da je moguće i da se može unaprijediti život Bošnjaka na prostorima RS-a.

Behram-begova medresa veliki dio kurbana uzima u povratničkim džematima.

Glavni imam Peštalić podsjeća da, kada se svi kurbani otkupe u Podrinju, tek onda se traže u drugim dijelovima Tuzlanskog kantona, što je opredjeljenje i odluka muftije Vahid-ef. Fazlovića.

Dodaje i da je, pored projekta otkupa kurbana i drugih projekata, od velike važnosti za Bošnjake u entitetu RS i Fond za povratničke džemate.

– Želim istaći i da Fond za povratničke džemate direktno pomaže rad medžlisa u manjem bosanskohercegovačkom entitetu ovisno koliko je kome potrebno. Taj Fond je ustabilio, unaprijedio, osnažio rad Islamske zajednice u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Sa ova dva projekta smo lakše opstali, podnosili terete povratničkog života, organizirali aktivnosti i lokalne projekte zajedno sa svojim džematlijama. Jasno je da oni mogu i da doprinesu još boljem i efikasnijem životu i radu na ovim prostorima – naglasio je Peštalić.

Inače, prošlog mjeseca su na sastanku u Medžlisu Islamske zajednice Srebrenica predstavljeni dosadašnji rezultati „Akcije kurbani“ realizirane na području podrinjskih medžlisa.

Sastanku su prisustvovali glavni imami i aktivisti iz Srebrenice, Bratunca, Vlasenice i Zvornika, aktivni učesnici ovog Rijasetovog projekta, te rukovodilac Ureda za ekonomske poslove Bilal Memišević. Na sastanku je rečeno da se kurbani kupuju u Srebrenici, Žepi, Bratuncu, Vlasenici, Zvorniku, Višegradu, Foči, Gacku, Prnjavoru i drugim povratničkim područjima, a meso kurbana se prvenstveno i dijeli povratničkoj populaciji, te različitim socijalnim kategorijama tokom cijele godine. Kurbansko meso se skladišti, zamrzava i prerađuje, te dijeli posredstvom Ureda za društvenu brigu Islamske zajednice.

Osim povratnika, meso koristi i više od 70 pravnih subjekata, od narodnih kuhinja, studentskih domova do obdaništa i centara za liječenje.

Islamska zajednica meso dijeli studentskim domovima u Sarajevu i Mostaru, Narodnoj kuhinji i Udruženju gluhih i nagluhih u Zenici, Udruženju građana cerebralne paralize u Goraždu, Centru za posebne potrebe u Rogatici, Udruženju Roma Kakanj, i drugima.

Također, prerađevine od kurbanskog mesa dijeli se i osobama koje se obrate za pomoć Islamskoj zajednici, te drugim kategorijama kojima pomoć pružaju druge humanitarne organizacije.

(A.N./Preporod.info)