Policija u Srebrenici utvrdila je identitet maloljetnika koji su početkom aprila oštetili pravoslavno groblje sela Studenac koje se nalazi u blizini škole Osnovne škole u Potočarima, a riječ je o učenicima bošnjačke nacionalnosti.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir-ef. Peštalić oglasio se ovom povodom na svom Facebook profilu, osuđujući ovaj čin.

– Sa nevjericom sam primio vijest o skrnavljenju pravoslavnog groblja u Potočarima. Prije svega, nije to u duhu naše vjere i nije nikako svojstveno Bošnjacima u Srebrenici – napisao je efendija Peštalić.

Podsjetio je i da pravoslavni objekti, u vrijeme kada je Srebrenica napadana i granatirana sa svih strana, nisu porušeni.

– Nisu skrnavljeni ni objekti koji su podignuti nakon genocida i agresije, iako su namjerno podignuti u blizini mezarja u Potočarima ili na Kragljivodi, u bošnjačkom naselju. Nažalost, policijski službenici PS Srebrenica su potvrdili navode i utvrdili identitet maloljetnih lica u ovom slučaju. Razočaran sam tim postupcima i osuđujem skrnavljenje pravoslavnih spomenika. Islam zabranjuje skrnavljenje bilo čijih nadgrobnih spomenika i uznemiravanje kostiju mrtvih – poručio je Peštalić.

(Preporod.info)