U okviru manifestacije „Stazama Poslanika islama“, a povodom Dana državnosti u tuzlanskom džematu Sepetari u nedjelju 25. novembra upriličena je tribina za mlade.

Gost predavač bio je potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić. Prisutnima se riječima dobrodošlice obratio Esmir-ef. Hasanović, imam džemata Sepetari.

U prepunoj džamiji u Sepetarima, i uz prisustvo velikog broja mladih, ali i drugih građana, potpredsjednik je govorio o važnosti i očuvanju države Bosne i Hercegovine. Salkić se posebno osvrnuo na položaj Bošnjaka u bosanskohercegovačkom entitetu RS, te ukazao na probleme s kojima se suočavaju, a koji uključuju nemogućnost zapošljavanja, negiranje identiteta i jezika, ali i druge probleme. Potpredsjednik je govorio i o njegovoj knjizi “Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo”.

Tribini je prisustvovao glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović, kao i veliki broj tuzlanskih imama.

Mreža mladih Medžlisa Tuzla je u subotu, 24. novembra u sportskoj dvorani Behram-begove medrese, povodom Dana državnosti organizirala turnir u futsalu za mlade.

Turnir je započeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i obraćanjem koordinatora za rad sa mladima Medžlisa Tuzla Esmir-ef. Hasanovića. Istaknuta je važnost povoda ovog događaja, kao jednog od najznačajnijih datuma u historiji naše domovine. Također je ukazano i na značaj umrežavanja mladih kroz džemate, Mrežu mladih i zajednicu.

Učešće na turniru je uzelo oko 50 mladih iz nekoliko tuzlanskih džemata.

Ekipe koje su postigle najbolje rezultate na turniru su:

  1. Džemat Pasci,
  2. Džemat Mihatovići i
  3. Džemat Lipnica.

Najuspješnijim su uručene prigodne nagrade.

Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Janja je i ove godine na prigodan način obilježila Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
Prigodan program su pripremili i izveli mladi, 24.11.2018.g. u Omladinskom centru. Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine uslijedila je nezaobilazna himna “Jedna si jedina” koja je službeno bila usvojena 24.novembra 1995.g.

Povodom Dana džvanosti Bosne i Hercegovine 25.11.2018. godine učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća, u gradskom parku, na spomenik šehidima i poginulim borcima, obilježen je ovaj jedan od najbitnijih datuma za našu državu i domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Obilježavanju je prisustvovao veliki broj građana, mnoga udruženja, predstavnici stranaka, vijeća Općine Orašje i Medžlisa Islamske zajednice Orašje. Učenici škola iz Orašja su prigodnim likovnim radovima i kreativnim radionicama obilježili ovaj dan na svoj način.