Medžlis Islamske zajednice Bosanski Šamac je u nedjelju i ponedjeljak, 28. februara i 01. marta 2021. godine, različitim aktivnostima obilježio Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
U nedjelju je kazivanjem o domovini počela nastava u mektebu, radni dan je nastavljen učenjem sure Ja Sin svim bosanskim šehidima, nevino stradalim džematlijama, te predsjednicima rahmetli Aliji Izetbegoviću i Sulejmanu Tihiću, koji su porijeklom iz Bosanskog Šamca. Na mezaru rahmetli predsjednika Sulejmana Tihića položeno je cvijeće i proučena dova. Na kraju nastavnog dana, kao završna aktivnost polaznika mekteba, organizirana je radionica na temu “Moja domovina Bosna i Hercegovina”.
U ponedjeljak, 1.3.2021. godine nakon Halke zikra, u prostorijama Azizija džamije, upriličeno je druženje za džematlije. Džematlijama se obratio Safet-ef. Karahmetović, glavni imam, koji je ukratko podsjetio na neke od najznačajnijih događaja iz historije Bosne i Hercegovine, posebno one koji se odnose na noviju historiju naše zemlje.
Učenjem Dove za domovinu završena je svečanost obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Bosanskom Šamcu.